Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Петролните и газовите компании трябва да свият добива с една трета в името на климата

Производителите на изкопаеми течни горива е необходимо да свият производството с 35% до 2040 г., за да подкрепят Парижкото споразумение

Петролните и газовите компании трябва да свият добива с една трета в името на климата

Снимка: Ройтерс

Най-големите световни производители на изкопаеми течни горива трябва да намалят комбинираното производство на петрол и газ с 35% до 2040 г., за да отговорят на колективните амбиции на Парижкото споразумение за климата и да ограничат глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий, пише Euractiv, позовавайки се на нов доклад на Carbon Tracker.

Според доклада световният въглероден бюджет (общото годишно световно количество на парникови газове, които се отделят в атмосферата – бел. ред.) за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 и 1,75 градуса по Целзий ще бъде надвишен съответно за 13 години и 24 години. 

Още по темата

Въпреки това одобрените проекти за петрол и газ, които все още предстои да бъдат реализирани, са достатъчни, за да покрият енергийното търсене и въглеродните бюджети в свят, в който покачването на температурата е ограничено до 1,6 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Докладът предупреждава, че има малко място за разработване на бъдещи проекти за изкопаеми горива.

„Ако компаниите и правителствата се опитат да развият всичките си запаси от петрол и газ, или светът ще пропусне своите климатични цели, или активите ще бъдат „заседнали“ в енергийния преход, или и двете“, посочва Майк Кофин, анализатор към Carbon Tracker.

„Промишлеността се опитва да направи своя торта и да я изяде – като успокоява акционерите и привидно подкрепя Париж, докато продължава да произвежда все повече изкопаеми горива. Този анализ показва, че ако компаниите наистина искат да смекчат финансовия риск и да станат част от климатичното решение, те трябва да свият производството“, добавя Кофин.

Докладът идентифицира кои петролни и газови предприятия все още могат да бъдат рентабилни при свят с температурен ръст от 1,6 градуса по Целзий, използвайки сценария на Международната агенция за енергия (МАЕ).

От 2011 г. световните доказани запаси на петрол и газ се увеличават, а промишлени гиганти като ExxonMobil, ConocoPhillips, Shell и Total са изправени пред огромни съкращения на производството, за да бъдат жизнеспособни в едно бъдеще с ниско съдържание на въглерод.

Докладът установява, че никоя от големите компании дори не се приближава до рамките на Парижкото споразумение с хоризонт до 2040 г.

ConocoPhillips е изправена пред най-големите съкращения на производството в размер на 85%; ExxonMobil, най-големият петролен производител сред т. нар. Big Oil, ще се нуждае от намаляване на производството с 55%; Eni изисква съкращения от 40%; Chevron и Total с по 35%; BP - с 25%. Докладът установява, че портфолиото на Shell е най-изравнено, но все пак британско-холандското дружество, най-големият платец на дивиденти в света, ще се нуждае от съкращения в размер на 10%.

Бъдещето

Анализът се основава на друго проучване на Carbon Tracker, което установява, че електроцентралите, работещи на въглища в рамките на Европейския съюз (ЕС), стават все по-нерентабилни и търпят загуби на стойност 6,6 млрд. евро през 2019 г.

Проучванията показват, че 79 на сто от всички европейски въглищни електроцентрали работят на загуба. Германия е най-силно засегната в това отношение, като загубите на нейните централи достигат 1,9 млрд. евро, докато Испания я следва с 992 млн. евро, а Чехия е с 899 млн. евро.

Въпреки загубите световните петролни компании колективно инвестират едва 1,3 на сто от своите комбинирани капиталови разходи в нисковъглеродни технологии и проекти от началото на 2018 г.

Офшорната петролна и газова промишленост във Великобритания представи план за постигане на нулеви емисии до 2035 г., но това може да се приеме като явно „лобиране“ от страна на зелените групи.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
3
 
5
преди 10 месеца
И кой ще понесе отговорността за това: светът да загуби 35% от енергията си КЪМ МОМЕНТА - и реално ного повече, защото енергопотреблението расте? Политиците ще застанат ли пред хората - останали на тъмно, на студено и без транспорт, за да им обяснят как е секси да си "еко" или отново ще се скрият като мишкуняци?
1
 
4
 
4
преди 10 месеца
Поредната простотия пропагандирана от управляващия елит като се започне от малтус и се свърши до лудата грета тунберг, едни и същи безумия проповядвани десетилетия наред... Докога ще ги търпим??
2
 
6
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Абе в тоя климат има един друг момент 6-7 държави, цапат над 60% от света, защо и ние да го отнасяме?
Сегашната икономика е базирана на консуматорството, а то няма как да е "еко". За мен планетата сама ще се регулира, просто ще изтрие и 90+% от населението, когато го прави.
4
 
9
 
2
преди 10 месеца
А кога нещо изобщо ще се отнася за САЩ?

Има го в тубата - Тръмп рече, че петрола го кефи и ще "охранява" нефта на Сирия. Иначе границите на Сирия да си ги охранява който си иска.

Цинизъм, а? Даже по искрен по детски.
0
 
6
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Ако някой ви каже, че можете лесно да намалите личния си въглероден отпечатък с 1-2-3 стъпки, не си губете времето да го слушате. С наличните технологии е ужасно трудно да се запази стандарта на живот, включително качеството на въздуха, без използване на фосилни горива. Те дават 85% от енергията на цивилизацията, което включва и тази за филтри, сероочистки, пречиствателни станции, производство на батерии и ток за елетромобили и много други „зелени“ дейнсоти. Ще отнеме страшно много време, докато този дял падне под 50% и дори тогава абсолютната стойност на годишните СО2 емисии може да е същата като днес, защото глобалното потребление на енергия непрекъснато расте. Все още са нужни много проучвания и инвестиции в чиста енергия, която обаче трябва да е и надеждна, изобилна и евтина в същото време, за да работи в полза на човечеството…"

https://www.sustainability.bg/въглеродните-емисии-и-мръсният-възду/

Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики