IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай се опитват да се договорят за среща по търговските въпроси

Въпреки опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да успокои финансовите пазари и да представи преговорите като напредващи двете водещи икономики в света все още не са се споразумели по основни въпроси

21:19 | 02.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайски и американски представители полагат усилия да постигнат съгласие за дата на планираната за този месец среща за продължаване на търговските преговори, след като Вашингтон отхвърли искането на Пекин да отложи митата, които влязоха в сила този уикенд, съобщиха информирани източници, цитирани от Bloomberg и БТА.

Въпреки опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да успокои финансовите пазари и да представи преговорите като напредващи двете водещи икономики в света все още не са се споразумели по основни въпроси.

Датата на посещението на китайски представители в американската столица все още не е определена, което не е задължително признак, че това няма да се случи, посочи един от източниците, пожелал анонимност.

В разговори миналата седмица двете страни не са се споразумели поне по две искания - американския призив да бъдат определени някакви параметри за следващия кръг преговори и китайския призив за отлагане на митата, уточниха двама от източниците.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан каза днес, че Китай и САЩ в момента обсъждат сроковете за нов кръг преговори за решаване на търговските спорове.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че консултации по търговските въпроси с представители на Китай са планирани за септември.

Също вчера САЩ въведоха допълнителни мита от 15 процента за китайски стоки на стойност 112 милиарда долара.

Втора поредица мита ще влязат в сила на 15 декември.

В отговор Китай въведе вчера първа серия допълнителни мита от 10 на сто за американски стоки на стойност 75 милиарда долара. Допълнително облагане с 5 на сто ще има от 15 декември. Същия ден Китай ще въведе мита от 25 и 5 на сто съответно за американски автомобили и резервни части.

Предишният кръг преговори се състоя в Шанхай на 30-31 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още