IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски дрон кацна в Кипър заради проучванията за природен газ

Напрежението между Анкара и Атина продължава да нараства, след като Турция и Либия подписаха спорния меморандум за разбирателство

19:25 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турски дрон, който е трябвало да помогне за търсенето на въглеводороди в Източното Средиземноморие, е кацнал на летище на политически разделения остров Кипър в понеделник (16 декември), заяви турски официален представител, цитиран от Euractiv. Това би могло допълнително да изостри напрежението между Турция и Гърция, чиито отношения бяха сериозно разклатени, след като Анкара сключи меморандум за разбирателство с Либия. 

Турските власти в Кипър определиха летището „Гечиткале“ на острова като база както за невъоръжени, така и за въоръжени безпилотни летателни апарати по искане на турското правителство.

Кипър, която е страна членка на Европейския съюз (ЕС), беше разделена след турската инвазия през 1974 г., предизвикана от кратък преврат, вдъхновен от Гърция.

Турция иска да сложи ръка върху богатите на изкопаеми ресурси води на Източното Средиземноморие, като страната среща силен отпор от страна на ЕС.

По-рано тази година Анкара започна сондажна дейност в района за добив на природен газ, която блокът окачестви като незаконна и подготви санкции срещу Турция.

Турската позиция е, че някои от находищата попадат в зоната на турския континентален шелф или принадлежат на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Миналия месец Турция и Либия подписаха споразумение за морските територии. Така Анкара може да претендира за големи райони в Западното Средиземноморие, където се намират предполагаемите залежи. Други заинтересовани страни са Гърция, Кипър, Израел, Египет и Италия.

Атина обвини Турция в нарушаване на международното право с подписването на споразумението, но Анкара отрича твърденията и посочва, че меморандумът има за цел да защити правата ѝ в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още