Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Устойчивият сектор на услугите е признак за ускоряване на световната икономика

Секторът на услугите в Индия е продължил да расте през април, въпреки че случаите на заразени с коронавирус достигат рекорден връх

Устойчивият сектор на услугите е признак за ускоряване на световната икономика

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на услугите е продължил да се съживява през април дори в части от света като Индия и Европа, където обхватните ограничения за овладяване на COVID-19 остават в сила, пише Wall Street Journal.

Устойчивостта на сектора засилва надеждите, че през 2021 г. ще има силен ръст на световната икономика, след като програмите за ваксиниране достигат до по-голям дял от световното население макар и с много различен темп в развитите и развиващите се икономики.

Индия преживява опустошителен ръст на случаите на COVID-19 и подобрява глобални рекорди. Страната с около 1,3 млрд. души население регистрира ръст на заразените с над един милион души само през миналата седмица, с което общият брой на случаите от началото на пандемията достигна над 18 млн.

Най-тежко пострадалите индийски щати реагират, като налагат нови ограничения на домакинства и компании. Въпреки това допитване сред мениджърите по поръчките от сряда показа, че активността на сектора на услугите в Индия се е забавила през април, но не е намаляла. Това е в контраст с по-обхватните блокади година по-рано, когато Индия отчете един от най-резките спадове на активността в сектора на услугите в света.

В комбинация със сходно допитване сред промишлените производители в понеделник допитването показва, че индийската икономика може би продължава да расте, въпреки че нови ограничения, които може да имат по-голямо въздействие върху икономическата дейност, са вероятни.

„Има голяма възможност за ново затягане на ограниченията на щатско ниво и след този месец. Това ще натежи сериозно конкретно върху сектора на услугите, а ударът върху доходите и необходимостта от социално дистанциране ще натежат в по-широк план върху търсенето“, коментира Дарън Ау, икономист в Capital Economics.

Още по темата
Секторът на услугите в Европа е сред най-тежко засегнатите от пандемията, но има признаци, че в някои страни активността започва да се засилва. Допитване сред испанските мениджъри по поръчките регистрира първи ръст на активността от юли м. г., отразяващ подготовката за очаквано смекчаване на ограниченията на фона на напредъка на програмата за ваксиниране.

Доставчиците на услуги съобщават, че са наели допълнителни служители за първи път от началото на пандемията.

„Доверието сред компаниите и клиентите за силен ръст на икономическата дейност с развитието на ваксинационните кампании нараства“, коментира Пол Смит, икономист в IHS Markit.

Френските доставчици на услуги също отчитат връщане към растеж, в техния случай за първи път от август м. г. Но както и в други страни дейността на хотелите и ресторантите – бизнесите, които са сред най-тежко пострадалите от пандемията, продължава да намалява.

Вдигането на ограниченията за хотелиерския и ресторантьорския сектор и туризма в момент, когато програмите за ваксиниране достигат до мнозинството пълнолетни европейци, се очаква да стимулира силно възстановяване на икономиката през второто полугодие.

Но някои икономики все още не са регистрирали ръст на сектора на услугите. Активността в сектора на услугите в Италия е намаляла по-рязко през април, отколкото през март, а дейността в Германия отново се е свила, след като нарасна през март.

Това е ключова причина икономиката на еврозоната да изостава от американската през шестте месеца до март и вероятно ще продължи да изостава през това тримесечие. Сходни допитвания за САЩ трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда и се очаква да покажат още един месец на силен растеж на сектора на услугите.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Спредовете по облигациите падат до рекордно ниски нива