IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела ще доставя по 1 млн. барела петрол дневно на Китай

През 2017 година Каракас е доставял средно по 700 000 барела дневно

11:34 | 19.09.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела ще увеличи износа на петрол за Китай до 1 милион барела дневно, обяви президентът Николас Мадуро, който се завърна от официално посещение в Пекин, съобщи Франс прес.

Договорено бе да увеличим износа на петрол за Китай до 1 милион барела. Само за Китай - един милион барела, заяви държавният глава на Венецуела на пресконференция за резултатите от визитата му.

Социалистическият лидер не уточни какъв би бил приносът на Пекин за изпълнението на проекта, но посочи, че инвестициите на двете страни ще бъдат за около 5 милиарда долара. Целта е да достигнем това равнище на износа до август 2019 година, посочи той.

През 2017 година Каракас е доставял средно по 700 000 барела дневно на Китай, според оценки на експерти.

Пекин е един от основните съюзници и кредитори на Венецуела, която е получила близо 62 милиарда долара заеми от азиатския гигант през последните 10 години, основно в замяна на петрол.

Дългът на Каракас към Пекин се оценява на близо 20 милиарда долара. През 2016 година в разгара на кризата във Венецуела условията по изплащането му бяха смекчени, уточни АФП.

Венецуела притежава най-големите петролни залежи в света и петролният сектор й осигурява 96 на сто от валутните приходи.

При все това производството на черно злато в страната силно е намаляло: през юни то спадна до 1,5 милиона барела дневно, според данни на ОПЕК, което е далеч под 3,2-та милиона, добивани през 2008 година.

И докато всички показатели на управленческото табло на Венецуела светят в червено от години наред, на 20 август Каракас обяви план за икономическо съживяване, предвиждащ въвеждането на нови банкноти и увеличение от 34 пъти на минималната заплата.

При все това икономическата криза в страната е толкова мащабна, че Международният валутен фонд прогнозира инфлация от 1 милион процента за 2018 година в богатата на петрол латиноамериканска страна. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
еее ако имахме тия залежи иддиоте тогава или щехме да бъдем бобардирани или пак бедни и ограбени как сме са или със санкции кат тия и пак бедни ..... кое си избираш ?!? а залежите на Венецуела са много но типажа петрол съдъжра много сяра и тряя много повече обработка от тоя на Камилария, Русия, Либия имат значително доста по-добър нефт като качество. Но поне ти си си прос по defaultсао моеш да леш и голословиш ей така да върви машинката с коментарите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Защо в новината не пише, че китайците ще го купуват на цена по-малка от половината борсова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 5 години
***, санкции нямаме ... но нямаме и най големите залежи на суров петрол в света! за боко, при 50% негласували е малко силно да кажеш че сме избрали квото и да е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
избирате го вече 3 пъти тва първо (а го псувате нон стоп, тва е шизофрения) и второ на Боце и на Булггаристан санкции наложени ли са ?!? щот ако са то и тая мижава страница нема вирее и 20 мин. повече камо ли в Колонията да има оцелели на тоя хал ммм ?!?......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Тия уж се страхуваха от американска инвазия, ама се захващат с още по-опасни хищници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
karadjata
преди 5 години
Този Мадуро е по-голям некадърник и от Бойко Борисов направо не мога да повярвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още