IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради визитата на Пелоси в Тайван Китай спира диалога със САЩ в ключови области

Вашингтон не търси криза с посещението на Пелоси в Тайван, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен

22:40 | 05.08.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Китай съобщи в петък, че прекратява диалога със САЩ в редица области, включително между военни командири и по въпросите на климата. Решението е взето след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, предава Ройтерс.

Китайското външно министерство съобщи, че ще спре сътрудничеството с Вашингтон и по превенцията на трансгранични престъпления и наркотрафика, област, в която наред с климатичните промени американски представители виждат възможност за сътрудничество.

Разгневен след като Пелоси стана най-високопоставеният американски посетител на самоуправляващия се остров, смятан от Пекин за негова суверенна територия, Китай започна военни учения по море и въздух около Тайван в четвъртък. Ученията, които са най-големите, извършвани от Китай в Тайванския проток, трябва да продължат до обяд в неделя.

Тайванското министерство на отбраната съобщи в петък, че е изпратило изтребители, за да предупредят китайски самолет, който според него е навлязъл във въздушната зона за отбрана на острова, част от тях са преминали границата на Тайванския проток, който е неофициален буфер, разделящ двете страни.

Министерството съобщи, че общо 68 китайски военни самолета и 13 кораба на военноморския флот са извършили мисии в протока.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон многократно е давал да се разбере на Пекин, че не търси криза заради посещението на Пелоси в Тайван, което стана в сряда по време на обиколка на представители на Конгреса в Азия.

„Няма оправдание за този краен, диспропорционален и ескалиращ военен отговор“, каза той на пресконференция в кулоарите на срещата на АСЕАН в Камбоджа. „Сега те отнесоха опасни актове на ново ниво“, допълни Блинкен.

Той подчерта, че САЩ няма да предприемат действия, за да провокират криза, но ще продължат да подкрепят регионални съюзници и да осъществяват стандартен въздушен и морски транзит през Тайванския проток.

„Ще летим, плаваме и оперираме навсякъде, където международното право позволява“, изтъкна Блинкен.

Китайският външен министър Ван И заяви на пресконференция след срещата на АСЕАН: „Чух, че американският държавен секретар Блинкен е провел пресконференция и е разпространил известна дезинформация и не е говорил истината“.

„Искаме да отправим предупреждение към САЩ: Не предприемайте резки действия, не създавайте по-голяма криза“, допълни Ван.

Дзин Куан, високопоставен представител на китайското посолство във Вашингтон, също се изказа в същия дух, като заяви пред репортери: „Единственият начин за излизане от тази криза е американската страна да предприеме незабавно мерки за поправяне на грешките ѝ и да елиминира тежките последици от посещението на Пелоси“.

Той допълни, че Вашингтон трябва „да предотврати възможността да тласне китайско-американските отношения по опасния път на конфликт и конфронтация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
лебедова песен на дъртата изкуфяла *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Никому ненужна глупава провокация на закоравялата алкохоличка. Резултатът е допълнително сближаване на Китай и РФ. Путин си има агенти навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още