IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов уведоми "Росатом" за плановете за развитие на проекта "Белене"

Ще се радваме да помогнем при реализацията на АЕЦ "Белене", коментира първият зам.-генерален директор на руския холдинг

12:30 | 26.07.18 г. 2
<p>
	Бойко Борисов (вляво) и Кирил Комаров. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Бойко Борисов (вляво) и Кирил Комаров. Снимка: Министерски съвет

Бойко Борисов е информирал първия зам.-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров за развитието на работата по проекта за АЕЦ "Белене", съобщават от правителствената информационна служба.

Комаров е на посещение в България във връзка с проектите за удължаване на срока за експлоатация на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", в който участва и руският холдинг.

Премиерът е дал информация за решението да търсим стратегически инвеститор за изграждането на втората ядрена централа у нас. Това трябва да стане на пазарен принцип и без ангажимент на държавата.

"Приветстваме решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ "Белене" и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране", коментира Комаров по време на срещата.

В сряда той заяви пред журналисти, че "Росатом" е запознат с идеите на българските власти относно бъдещето на втората ядрена централа у нас и внимателно ще анализира процедурата, с която България ще търси инвеститор за проекта, и тогава ще прецени дали да участва в търга.

Зам.-генералният директор на руския холдинг препоръча да бъдат анализирани всички възможни варианти за реализирането на централата, защото големите енергийни проекти не биха могли да бъдат реализирани без участието на държавата по някакъв начин.

Комаров допълни, че България вече е силно ангажирана с него чрез покупката на оборудването и подготовката на площадката на централата.

През есента на 2017 година от "Росатом" коментираха, че биха участвали в изграждането на АЕЦ "Белене", но всичко ще зависи от модела, който избере България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
"Зам.-генералният директор на руския холдинг препоръча да бъдат анализирани всички възможни варианти за реализирането на централата, защото големите енергийни проекти не биха могли да бъдат реализирани без участието на държавата по някакъв начин.Комаров допълни, че България вече е силно ангажирана с него чрез покупката на оборудването и подготовката на площадката на централата."Без коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още