IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на природен газ в България се свива през декември

Производителите на електроенергия още не могат да преодолеят коронакризата и записват спад на производството на годишна база

13:13 | 01.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивът на природен газ намалява с 20% и на месечна, и на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за декември. През последния месец на 2020 година в страната са добити 4 млн. куб. метра.

Същевременно се увеличават доставките на суровината - до 384 млн. куб. метра. Спрямо ноември ръстът е от почти 19%, а спрямо миналия декември доставките на газ се увеличават с 15 на сто.

Данните на статистиката показват още ръст на производството на електроенергия в страната. През декември са произведени 3,88 тераватчаса електроенергия, което е повишение от 7% на месечна база. Производителите обаче още не могат да преодолеят кризата, свързана с коронавируса и на годишна база има спад от 4,5 на сто.

Основната част от произведената електроенергия се реализира на вътрешния пазар - 3,37 тераватчаса. Това е ръст от 10% спрямо ноември, а спрямо декември 2020 година НСИ не отчита промяна.

Разнопосочно е движението и по отношение на добива на твърди горива. През декември има месечен ръст от почти 13% до 2,2 хил. тона. На годишна база обаче добивът на изкопаемите горива се свива с 15,3%. Доставките се повишават до 2,3 хил. тона, което означава ръст от 12,4% на месечна и спад от 13,2% на годишна база.

Данните за производството и доставката на енергийните продукти показват още ново намаление на производството и доставките на горива.

Най-съществено е то по отношение на пропан-бутановите смеси (с 50% на годишна база).

През декември 2020 година в страната са произведени 90 хил. тона от суровината, както и 195 хил. тона дизелово гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още