Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Енергийното министерство насърчава ТЕЦ "Марица Изток 2" да работи на максимум

Централата работи с под 40% от капацитета си, показва статистиката на държавния ТЕЦ в реално време

Енергийното министерство насърчава ТЕЦ "Марица Изток 2" да работи на максимум

Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"

ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да работи на максимално възможната от техническа гледна точка мощност при сегашната пазарна ситуация, смятат в Министерството на енергетиката. От ведомството посочиха, че след разговори с ръководството на централата на 3 август е включен и трети блок на ТЕЦ-а, който вече продава електроенергия на свободния пазар.

Досега държавната ТЕЦ работеше само с два от осемте си блока - един за осигуряване на квотата от 1 тераватчаса за регулирания пазар и един за свободния пазар. След разговорите с Министерството на енергетиката е разпален още един блок и така на пазара е добавена мощност от 210 мегавата, става ясно от съобщение на енергийното министерство.

Електроенергията от този блок реално вече е продадена на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и в резултат на появата на централата средната цена намалява с около 70 лева за мегаватчас, до 258 лева за мегаватчас с доставка на 5 август, се вижда от статистиката на борсата.

Цената за базовата енергия на БНЕБ с доставка за 4 август е почти 331 лева за мегаватчас.

Още по темата

Общата мощност на ТЕЦ "Марица Изток 2" е малко над 1600 мегавата. Справка на сайта на дружеството показва, че в момента са натоварени два от големите блока и един от малките - тоест общата мощност е приблизително 600 мегавата. От Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е централата, посочват, че и четвърти блок е в готовност да се включи в паралел с енергийната система.

Според препоръките на енергийното министерство централата трябва да работи на максимално възможната техническа мощност, което ще осигури допълнителни приходи, а и ще успокои натиска върху потребителите.

БЕХ е финансов холдинг и не може да участва във взимането на управленски решения на своите предприятия, уточняват още от холдинга. От там потвърждават появилите се опасения, че в основата на дефицита на електроенергия е износът - в момента износът варира около 900 мегавата на час, а работещите мощности в страната са 5800 мегавата.

По-рано днес работодателските организации предупредиха за изкуствено създаден дефицит на борсата, в резултат на което цената е една от най-високите в Европа. От АОБР поискаха ТЕЦ "Марица Изток 2" да се включи на свободния пазар, да бъде ограничен износът на електроенергия, а енергоемката индустрия да получи компенсации от служебното правителство.

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Иван Хиновски дори нарече случващото се на енергийния пазар "саботаж към индустрията" и също поиска включването на два блока на въглищната централа за свободния пазар. Според него няма техническа пречка за това и в централата има достатъчно въглища.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
khao до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
едимствената държава дето грам не се бърка в икономиката е Сомалия... не, мерси!
0
 
2
 
5
Mechkata до: evlogi
преди 1 месец
докато в държавните структури стоят директори защитаващи частен бизнес интерес така ще е - изкуствено създаден дефицит на борсата.Ако искаме да станем бяла държава, трябва да сме бели и честни хора още повече такива, заемащи високи държавни постове.
2
 
3
 
4
zelka007 до: doba
преди 1 месец
хах ... ти прочете ли материалът ... ?! ...
2
 
3
 
3
преди 1 месец
Държавна работа.Както винаги, като кучето на нивата.Тва ако беше частна централа щеше да се убие да върти последните дни при тези високи цени, ама тука че срещи, че убеждавания, че мъдрене, че призоваване от синдикати и работодателски организации,че препоръки от министерства...Ако искаме да станем наистина развита държава, трябва да изхвърлим държавата от икономиката,ако може изцяло, ще е най-добре
3
 
4
 
2
doba до: doba
преди 1 месец
Ама ток, не ликове! = Ама ток, не линкове!

Още от Енергетика
"Булгаргаз" поиска с 24% по-скъп газ от октомври