IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: 100% държавна АЕЦ „Белене“ не е изгоден вариант

Строителството на втора ядрена централа у нас на два пъти беше замразено заради липса на пари, припомни енергийният министър

14:30 | 01.12.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Изграждането на АЕЦ „Белене“ изцяло от държавата не е изгоден вариант, каза енергийният министър Теменужка Петкова от трибуната на Народното събрание. Тя отговори на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов във връзка с доклада на Българската академия на науките (БАН) за проекта.

Енергийният министър посочи, че още с рестартирането на плановете за втора ядрена централа е било заложено, че трябва да бъде привлечен стратегически инвеститор. Такъв беше намерен – лицето на RWE, който обаче се оттегли, защото нямаше договор за основните параметри по проекта.

Теменужка Петкова е категорична, че без участие на държавата проектът не е жизнеспособен и това е показал и доклада на учените от БАН. Има „редица комбинации и варианти“, при които централата ще бъде успешна, ако бъдат изпълнени и условията за максимални разходи до 10,5 млрд. евро, лихва под 4,5% и съотношение 70/30 между привлечения и собствения капитал.

Ядреният риск остава на територията на България, напомни още Петкова, коментирайки варианти централата да бъде реализирана като изцяло частна.

От парламентарната трибуна тя каза още, че България разполага с лицензирана площадка, изградена инфраструктура и оборудване. Проектът има и нотификация от Европейската комисия, издадена в края на 2007 година.

Васил Антонов пък посочи, че има само два варианта за изграждането на централата – 100% от държавата, което според него е реално и привличане на инвеститор, но с условието за обратно изкупуване на дяловете до мажоритарен дял.

По отношение на другите варианти за действие Теменужка Петкова каза, че продажбата на оборудването няма да покрие направените досега разходи, които ще бъдат записани като загуба за Националната електрическа компания (НЕК). Тя припомни още, че държавната компания е взела заем от 620 млн. евро от бюджета, за да плати оборудването и той трябва да бъде върнат до 2023 година.

По време на обсъждането на казуса беше повдигнат въпроса и за мораториума върху строителството на АЕЦ „Белене“ през 2012 година. Енергийният министър отбеляза, че мораториум няма, а строителството е замразено, тъй като липсват средства за реализацията на проекта. Това е причината за отлагането на строителството и през 1990 година, допълни още тя.

Бъдещето на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде взето след широка дискусия на вариантите, категорична е още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Аз предлагам акционерно дружество с участие на всички "зелени" производители. Колкото имат "зелено" толкова ЗЕЛЕНО да внесат за основен капитал, а държавата (т.е. ние гражданите) да си остане с апортна вноска-направените до момента харчове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
fon
преди 6 години
Хайде, оттече се. Иска да каже, че 90% ще е държавно Белене. Най-благите 10% ще отидат направо в частните ръце на Р.Овч. и Богомил Манчев, а с другите 90% ще скапят държавата ни докрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още