IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Топлофикация София“: Една трета от софиянци не си плащат редовно сметките

Около 50 млн. лв възлизат квотите за въглеродни емисии, които дружеството е трябвало да закупи през 2018 г.

12:07 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приблизително една трета от жителите на София не си плащат редовно сметките за парно и топла вода, посочи главният изпълнителен директор на „Топлофикация София“ЕАД Кремен Георгиев пред БНР.

Той подчерта, че размерът на текущите извънсъдебни задължения на потребителите на компанията е малко под 200 млн. лв, като приоритетно ще бъдат завеждани дела за суми над една минимална работна заплата. 

До юни задълженията трябва бъдат сведени до около 30 млн. лева, обясни Георгиев.

През април дружеството поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) минимално увеличение на цената на топлинната енергия, но почти двойно на електрическата, която произвежда по топлинен способ.

„Идеята беше не да се променя цената на топлинната енергия, тъй като тя е достатъчно висока, а разходите за производство да се отразят в цените“, заяви Георгиев, катод добави, че основна роля играят скъпите квоти, които българските енергийни дружества трябва да плащат заради отделените емисии въглероден диоксид от изгарянето на въглища при генерирането на електроенергия и топлоенергия.

По неговите думи това е разход, който не може да бъде избегнат.

„Около 50 милиона струват емисиите, които трябваше да заверим за 2018 г.“, посочи още Георгиев.

Според него, тъй като цената на квотите нараства, дружеството ще се стреми да закупи тези за 2019 г. възможно най-рано.

„Топлофикация София“ дължи 126 млн. лева на „Булгаргаз“ ЕАД. Огромната сума е натрупана за по-малко от година, посочи ръководителят на топлофикационното дружество.

Георгиев категорично заяви, че ще направи всичко възможно, за да не позволи на това задължение да се увеличи допълнително.

Той обясни, че Европейският съд е оставил таксата „сградна инсталация“, защото тя е част от производствения процес. По отношение на планираните ремонти има „доста неща, които на практика са доставени още миналата година и не са вложени в ремонти, които ще се използват сега“.

През зимата е имало аварии, които дружеството не е отстранило заради липсата на достатъчно време за реакция.

„Факт е, че ако не се правят ремонти през лятото и част от софиянци не остават без топла вода, много по-вероятно е да останат без отопление зимата“, коментира Георгиев.

По неговите думи над 80% от мрежата е остаряла, но това не означава, че задължително трябва да се подмени цялата. Правят се анализи на аварийността по райони, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още