Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Британските банки доказаха, че могат да устоят на Brexit без сделка

Тазгодишната проверка е от особено важно значение за инвеститорите, като се има предвид, че остават само няколко месеца до официалния развод на Лондон и Брюксел

 Британските банки доказаха, че могат да устоят на Brexit без сделка

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банкова система е достатъчно силна, за да устои на шока от Brexit без сделка. Такова е заключението от стрес теста на Английската централна банка (АЦБ), според което нито една от седемте основни финансови институции в страната няма нужда да подсилва нивото на капитала си.

Изпитанието, на което АЦБ подложи банките, наподобява икономическите сътресения, пред които финансовата система би била изправена в случай на хаотично излизане на страната от Европейския съюз, съобщава в. Wall Street Journal.

Още по темата

Тазгодишната проверка е от особено важно значение за инвеститорите, като се има предвид, че остават само няколко месеца до официалния развод на Лондон и Брюксел през март. Двете страни се договориха за условията на раздялата си и за преходния период, който трябва да позволи на финансовия сектор в определен период да оперира до голяма степен както досега.

Въпреки това все още не е сигурно дали споразумението ще бъде подкрепено от британския парламент на предстоящото през декември гласуване.

Британските банки са едни от най-силните и най-печеливши финансови институции в Европа, но несигурността около Brexit натежа върху цената на акциите им и оказа натиск върху ръководството им за увеличаване на плащанията на акционерите.

Актуалните резултати дават предпоставки за „увеличаване на капиталовата възвръщаемост и разпределение“ на средства, заяви управляващият директор на консултантската фирма Alvarez & Marsal Фернандо де ла Мора. Банките трябва да имат благословията на регулатора, за да изплащат дивиденти и да започват програми за обратно изкупуване на акции.

От АЦБ посочват, че нито една от банките няма нужда да набира допълнителен капитал.

Едни от особено наблюдаваните банки по време на теста бяха Barclays PLC и Lloyds Banking Group PLC, след като те показаха изненадващо слабо представяне на европейския стрес тест по-рано този месец. За разлика от ЕС обаче АЦБ има правомощията да ги накара да увеличат капитала си или да свия дивидента за акционерите.

Британският стрес тест включва и сценарий, при който се наблюдава дълбока рецесия както на местно, така и на глобално ниво. Сред неблагоприятните условия, пред които са поставени банките, са и намаляване на цените на жилищата с една трета и безработица, достигаща 10%. Според централната банка този сценарий е по-тежък от ситуацията по време на световната финансова криза от 2008 г.

От АЦБ също така посочват, че ще очакват пазарна волатилност в случай на хаотичен Brexit, но финансовата система в страната ще успее да устои на продължаващи с месеци пазарни трусове, като банките разполагат с достатъчно ликвидност.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 година
Има, амо то се четат разни работи, напримерно: финансови отчети.

Зная, че ти не правиш това, но - аз да кажа.
3
 
2
 
1
khao до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
то и твоето изказване в по широк смисъл е безсмислено, щом е третата в света, дали има шанс основния бизнес да е само в 1 (една) държава, а ?

Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси