IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Commerzbank трябва да поскъпнат тройно, за да не е на загуба Берлин

За да излезе от инвестицията си без загуба, цената на акциите на банката трябва да достигне 26 евро, като към момента тя възлиза на около 7,90 евро

13:36 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Commerzbank трябва да поскъпнат повече от три пъти, за да може Германия да не е на загуба от инвестицията си в кредитора. Това съобщиха от финансовото министерство в Берлин в отговор на въпрос на Bloomberg за сливането на банката с Deutsche Bank.

Правителството, което отпусна финансова помощ на банката по време на кризата от края на миналото десетилетие, все още притежава приблизително 15,6% към края на 2017 г., се посочва в писмен отговор, публикуван на 28 март.

За да излезе от инвестицията си без загуба, цената на акциите на банката трябва да достигне 26 евро, като към момента тя възлиза на около 7,90 евро, съобщава Bloomberg.

От финансовото министерство не посочват при каква цена ще гласуват евентуалното сливане, нито дали възнамеряват да запазят или продадат дела си.

Германският министър на финансите Олаф Шолц е сред малцината законодатели, които публично подкрепят евентуалното сключване на споразумение. Той подкрепя и идеята за създаване на достатъчно големи национални кредитори, които да могат да се съревновават с международните си конкуренти.

Въпреки това опозицията срещу сливането нараства, тъй като синдикатите се опасяват, че това ще доведе до загуба на хиляди работни места, а законодатели от всички краища на политическия спектър се съмняват в рационалността на сделката.

При закрити врата регулаторите вече също са изразили скептицизъм относно сливането.

Вътрешните пречки също се натрупват в хода на продължаващите вече близо пет седмици официални преговори между двете банки. Един евентуален провал на преговорите може да разпали интерес сред чуждестранни компании. Баки, сред които BNP Paribas и UniCredit, вече са се обръщали към правителството в Берлин с интерес към Commerzbank, посочват източници, запознати с въпроса.

В. Financial Times дори съобщи, че UniCredit е подготвила оферта за пирдобиване, ако преговорите Deutsche Bank пропаднат.

На този фон германското икономическо списание Manager Magazin съобщи във вторник, че ING също проявява интерес към Сommerzbank.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиян Зевинг и неговият колега от Commerzbank Мартин Цилке разбират, че диалогът е с творен край и обединението им може да просъществува, само ако излязат сметките.

Но алтернативата да продължат самостоятелно е също толкова притеснителна за двете банки. Книжата им загубиха над 90% спрямо последните им върхове, като и двете обещаха да възстановят ръста на приходите си след години на опити за вдъхване на нов живот на бизнеса си.

Акциите на Commerzbank завършиха борсовата сесия във вторник с поскъпване от над 3%, а тези на Deutsche Bank прибавиха 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още