IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски съд разпореди на AstraZeneca да достави 50 млн. дози ваксини на ЕС

В случай на неспазване на сроковете за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза

16:47 | 18.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Първоинстанционен съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по делото, заведено срещу AstraZeneca от Европейската комисия и 27-те държави – членки на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Съдът разпорежда на AstraZeneca спешно да достави 50 млн. дози ваксина до 27 септември 2021 г. съгласно задължителен график - 15 млн. дози до 26 юли, 20 млн. дози до 23 август и 15 млн. дози до 27 септември.

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза.

Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че AstraZeneca е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС, посочват от ЕК.

Съдът също така счита, че AstraZeneca е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.

"Настоящото решение потвърждава позицията на Комисията: AstraZeneca не е спазила ангажиментите, които е поела в договора. Радостно е, че независим съдия потвърждава това. Решението показва, че нашата европейска кампания за ваксиниране не само дава всекидневно резултати в полза на нашите граждани, но също така, че тя е изградена на солидно правно основание“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още