IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент в търсене на алтернативи на сделката на Мей

Тереза Мей остава съсредоточена върху текущата работа, заяви нейна говорителка

18:20 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският парламент ще опита днес да намери алтернатива на отхвърлената два пъти сделка на премиера Тереза Мей за Brexit, а премиерът изрази готовност да направи последно усилие да спечели бунтовниците в партията си, вероятно като им предостави график на напускането, съобщава Ройтерс. 

В момент, когато тригодишната криза във връзка с Brexit върви към края си, все още не е сигурно как, кога и дори дали Великобритания ще напусне Европейския съюз, въпреки че Мей се надява да внесе отново сделката си в парламента по-късно тази седмица.

Само два дни преди първоначалната дата за напускане на ЕС от Великобритания на 29 март някои от най-влиятелните бунтовници, одобряващи Brexit, като Джейкъб Рийс-Мог неохотно подкрепиха сделката на Мей.

Цената за премиера може да е постът ѝ, въпреки че не е ясно дали това ще е достатъчно за одобрението на сделката.

Очаква се Мей да посочи дата за напускането си на среща с депутати от нейната Консервативна партия в Уестминстър към 17 ч. по Гринуич.

Преди това депутатите ще започнат разисквания за съдбата на раздялата с ЕС на петата по големина икономика в света. Те ще гласуват в 19 ч. по Гринуич за колкото предложения пожелаят. Резултатите ще бъдат обявени в 21 ч. по Гринуич.

Говорителка на Тереза Мей заяви, че тя е напълно съсредоточена върху текущата работа и това ще остане така. Говорителката уточни, че правителството ще внесе отново сделката за Brexit за гласуване в парламента, едва  когато има реалистични шансове за успех.

Междувременно стана ясно, че депутатите от Консервативната партия ще имат право да гласуват по съвест, т.нар. свободен вот, при обмислянето на алтернативни варианти на Brexit, съобщиха двама членове на партията.

Десетки консерватори, които подкрепят Brexit, продължават да се противопоставят на сделката на Мей, разкри един от депутатите от партията, пожелал да остане анонимен.

„Няма начин да гласуваме за тази сделка, това просто няма да стане“, категоричен е консерваторът Марк Франсоа.

Не е ясно дали опитът на парламента да намери алтернатива ще събере мнозинство. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще избере кои от 16-те предложения да бъдат подложени на гласуване.

Опозиционната Лейбъристка партия ще подкрепи предложенията за Brexit, включително оставането на страната в митническия съюз на ЕС, и нов референдум, когато депутатите гласуват алтернативи на сделката на премиера Тереза Мей, каза говорител на партията.

Той допълни, че лейбъристите ще подкрепят две предложения - за участие на Великобритания в мистическия съюз след Brexit и за обществено одобрение на окончателна сделка за Brexit, както и на собственото им предложение за сделка.

Ако споразумението за Brexit не бъде одобрено тази седмица, Лондон ще има срок до 12 април да предложи нов план или да реши да напусне без споразумение. Ако Мей получи одобрение тази седмица, датата на напускане ще бъде 22 май.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не е ясно как ще се развие Brexit.

„Ако сравним Великобритания със сфинкс, сфинксът ми прилича повече на отворена книга. Ще видим тази седмица как ще проговори тази книга“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още