IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел вече очаква най-лошото от преговорите с Великобритания

Ако не постигнем пробив през седмицата от 7 септември, трудно е да разберем как все пак можем да избегнем бедствие, според дипломат

16:26 | 29.08.20 г. 12
<p>
	Главният преговарящ Мишел Барние. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният преговарящ Мишел Барние. Снимка: архив Ройтерс

Що се отнася до Brexit, Брюксел все още се надява на най-доброто, но очаква най-лошото.

Седмият официален кръг преговори завърши миналата седмица с познатата ни безизходица и взаимни обвинения, които ограничават напредъка, пише онлайн изданието Politico.eu. Оттогава песимизмът нараства в Брюксел заради перспективите пред сключването на сделка с Лондон за бъдещите отношения.

„Ако не постигнем пробив през седмицата от 7 септември, трудно е да разберем как все пак можем да избегнем бедствие", коментира пред изданието служител на ЕС, пряко ангажиран с преговорите и пожелал анонимност. „Перспективите за такъв пробив изобщо не са добри“, допълва източникът на медията.

Във виртуалните си срещи с представители на страните членки на ЕС главният преговарящ Мишел Барние повтори това послание. Според служител от държава от ЕС Барние е казал, че предвид липсата на напредък в преговорите през лятото „перспективите за сделка са влошени“.

Наесен с песен

Представители на ЕС настояват, че следващият официален кръг от преговори в Лондон през седмицата, започваща на 7 септември, ще бъде от решаващо значение за изключване на сценарий без договор преди преходният период да приключи на 31 декември.

За да стигнат от политическо споразумение навреме, двете страни ще трябва да постигнат поне минимален компромис по най-чувствителните въпроси през следващия кръг, за да фиксират сделката по време на срещата на върха на ЕС през октомври.

Сделката трябва да бъде постигната преди края на октомври, за да бъде своевременно ратифицирана от европейския и британския парламент.

За да се случи това, сега между Брюксел и Лондон има непрекъснат контакт между официалните преговарящи лица, казват служители от двете страни на Ламанша.

По отношение на това, което ЕС вижда като основни проблеми - рибарството и равнопоставеността - и двете страни все още не са на единно мнение. Брюксел настоява, че иска повече яснота относно бъдещите правила за държавна помощ на Лондон, за да гарантира, че Великобритания няма да подкопава компаниите от ЕС в бъдеще. Даунинг Стрийт е решен да има свобода на държавните субсидии за подпомагане на възстановяването от коронакризата и отказва да установи новия си режим според графика на ЕС.

Отказът на Великобритания да участва в преговори по тези чувствителни теми само разгневи още повече европейските столици и засили чувството за единство между 27-те страни членки. По време на срещите си Барние не е получил никакви признаци от националните лидери, които да отклонят курса от настоящия мандат за преговори, който той има.

„Обединеното кралство трябва да донесе конкретни отговори“, написа тази седмица новоизбраният френски министър по въпросите на ЕС Клеман Бон. „Франция и Германия са силно мобилизирани, за да защитят интересите на гражданите и бизнеса на ЕС. Достъпът до европейския пазар означава спазване на нашите правила“, допълва Бон.

И докато има напредък по други аспекти на преговорите, като търговията със стоки и търговията с услуги, ЕС настоява за "паралелност" в преговорите и блокира напредъка в една област, ако не е постигнат напредък в други области. Лондон казва, че това забавя преговорите. ЕС от друга страна вижда в това единствения начин да гарантира, че преговорите не завършват с поредица от мини сделки, които са от полза само за Великобритания.

Участие на лидерите

Длъжностните лица се надяват, че участието на национални и европейски лидери може да предотврати катастрофа. Чувството в Брюксел е, че главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост няма правомощията на премиера Борис Джонсън да прави компромиси.

Някои служители от двете страни на канала разчитат и на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като в момента Германия е председател на Съвета на ЕС.

Засега обаче няма признаци някой лидер - от Джонсън до Меркел и председателя на ЕК, да се включи. На 90-минутна пресконференция в петък Меркел коментира Brexit с точно едно изречение.

В Обединеното кралство тече подготовка за големи смущения на границата и недостиг на храни и лекарства, които ще последват, ако няма сделка. В Брюксел Европейската комисия също се готви да действа в извънредна ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Спокойно, всичко е договорено отдавна. Няма да има големи промени. Малко цирк и караници, след 5-10 години Великобритания пак ще е част от съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Всякакви очаквания от Е С са просто загуба на време Просто европейците усилено трябва да се готвят за раздяла без сделка Англичаните отдавна са решили да се разделят и това само е шикаклкавене от тяхна страна Европеиците трябва да са готови в края на годината с митниците границите паспортния режим и веригите за доставки За англичаните болката ще доиде после -недостиг на храни лекарства увеличени транспортни разходи висока инфлация безработица Но това си е тяхно решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Няма спор за това. Обаче ще мине време - 1,2,3,4,5 години и ще си оправят доставките и направят нови производства и ще има работа за всички пакистанци и индийци. Но, част от глезотиите, които са имали няма как да си ги получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Освен лоши новини останаха ли други. Целия свят е в депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Истината е малко по-различна. Великобритания пожела мека граница между Ирландия и Северна Ирландия, която и бе отказана. Борис Джонсън сподели, че след като няма сделка, няма да има и изплащане на 50 милиарда евро компенсации за ЕС. Това е болката на Брюксел, а не някакви си субсидии и лични документи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
личните карти и пътуванията са най-малкият и видим проблем ... огромният и по-невидим за обикновенният човек проблем са търговските взаимоотношения , поръчките от сайтове , чийто складове са на острова и обратно , изработката на части и/или елемнти от изделие чийято крайна окомплектовка е на острова или обратното , използването на материали за получаване на друг материал и/или изделие които се намират на острова или обратното . тотално объркване на логистичните вериги . сега започват едни мита и ставки в храните , лекарствата , машиностроенето , автомобилостроенето , финасовите услуги , обучението и науката , и всичко за което се сетиш . европейските вериги за доставки , специализирани и градени с години , едни смoтани полулисти ги омотаха и спихнаха с такъв огоромен минус за ингилизите ... че и те все още не осъзнават каква попара са забъркали ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
абе бОли те фара за англичаните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Как? Аз ти говоря какво казват англичани, за ЕС не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
а стига ве ... ЕС си закача жалейка щото англичаните нямало да могат да хойкат свободно ... айде по-сериозно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Англичаните с имоти в Кипър и други страни вече имат ЕС паспорти. За останалите обаче предстои голям "Батак". Преди половин година си говорих с едни колеги от Англия и казаха, че за тях най-лошото ще е неспособността да обикалят из ЕС с лични карти. Надявам се само да не клекнат ЕС лицемерите в Брюксел и да защитят интереса на съюза, че ни цакат отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още