Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дивидентите не са мъртви, но инвестиционните стратегии се нуждаят от промяна

След тежка година за изплащанията от компаниите, инвеститорите трябва да погледнат по-внимателно към печалбите

Дивидентите не са мъртви, но инвестиционните стратегии се нуждаят от промяна

Снимка: Bloomberg

На кого му пука за печалбите? Това е заглавието на статия за оценката на акциите в Обединеното кралство в списание The Statist през декември 1962 г., пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

Още по темата
Авторът, анонимен „инвестиционен анализатор на един от големите институционални фондове“, е разтревожен. Делът на изплащаните дивиденти от печалбата се е увеличавал бързо през „няколко радостни години“. Пазарът във Великобритания е бил със средна дивидентна доходност от над 5 на сто срещу 3,5 на сто в САЩ.

Индивидуалните акции са били оценявани до голяма степен въз основа на дивидентните плащания и техния растеж. Ръстът на печалбата е бил игнориран - така че „ефектът върху цените на акциите от единица изплатен дивидент е много по-голям от този на единица неразпределена печалба“, казва авторът. 

За 13-те години от 1951 до 1964 г. печалбите на компаниите от индекса FT са нараснали с около 47 на сто (грубо заради инфлацията), а дивидентите - със 170 на сто. Цените на акциите са скочили със 163%. Ако сте инвеститор, търсещ дохода, това може да има смисъл за вас - птиче в ръката струва колкото две в гората. Но идва с проблеми.

Първо, казва нашият нервен анализатор, модата се променя. Анализаторите са били „по-запознати с Америка, където всички (включително домакините) мислят от гледна точка на съотношението цена/печалба и печалбата на акция“. „Сериозните инвеститори“ скоро щяха да направят същото в Обединеното кралство, нещо, което можеше да засегне компаниите, които бяха твърде фокусирани върху краткосрочната слава чрез осигуряването на добър доход за своите акционери. Но по-важен беше фактът, че коефициентите на дивидентните плащаня „в повечето случаи са достигнали точка, отвъд която директорите са много предпазливи да ги повишават“.

Дивидентното покритие, съотношението на печалбата на една компания към дивидента й, е било спаднало от 3 пъти до нивото от под 2 пъти, което обикновено се счита за безопасно. Това е означавало, че печалбите ще се превърнат в „неизбежна детерминанта за увеличаване на дивидентите“. Само ако те са растели, е можело дивидентите да се повишат още. Било е време, разбират читателите на The Statist, за инвеститорите да отклонят вниманието си от дивидентите и да започнат да мислят за растежа на печалбите.

Как не се променят нещата. Можеше да изразите същите аргументи във Великобритания миналата година. През 2019 г. 26 от фирмите във FTSE 100 бяха заявили изплащане на дивиденти от над 6 на сто. Това щеше да е хубаво, но заради факта, че индексът приключи годината със средно покритие от само 1,5 пъти.

Разбира се, спадащите коефициенти на покритие не бяха въпрос само за Обединеното кралство. Henderson International Income Trust (HINT) публикува доклад през юли, посочвайки, че не само покритието в глобален мащаб е паднало от 2,9 пъти през 2010 г. на 2,1 пъти през 2019 г., но дори и преди Covid-19 20% от световните дивиденти вече са били в опасност.

Фактът, че дивидентното покритие във Великобритания бе толкова слабо е причина за нашето лошо представяне през 2020 г. Последният Link Link Monitor установи, че дивидентите в Обединеното кралство са намалели с 57% през второто тримесечие. Само във Франция спадът е по-голям. Три четвърти от компаниите, които обикновено плащат, просто не са го направили.

Друг начин да видите проблема е чрез дивидентното табло на AJ Bell. През януари то сочеше 25 компании от FTSE 100, които са увеличавали дивидента си в продължение на 10 години. Сега те са 14.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 1 месец
И не мисля, че дивидентите въпреки кризата - са паднали чак толкова страшно - моята доходност ще падне с около процент от 6% на 5%, хем съм гъбав с петролни и финансови акции.
0
 
1
 
3
преди 1 месец
Британските компании са ного апетитни, защото данъкът дивидент там е нула, освен ако не си бая тлъстичко инвеститорче - и само туканка - ако си честно пионерче - плащаш 5%. Не е като във Франция - да те чешат с 30% - или в Германия с 26%.

Друго - Британия може да е обратняшка държава, населена с пияници и дегенерати, но там са базирани ного могъщи световни концерни - ного - особено в добивната промишленост - която е стратегическа. Затова имам в портфейлът си акции на десетина британски.

Иначе разбирам идеята на статията - вярно е, че доста британски раздават прекалено големи за печалбата си дивиденти... някои дори дивиденти над печалбата и то не 1-2 тримесечия, а трайно. Съгласен съм и за Мидичката, че с право намалиха дивидента, дано не го връщат веднага на 47 цента, но да задържат повече пари, за да намалят дългът си и да инвестират по-агресивно във газ и във ВЕИ, защо не и във водородчец. Да вземат пример от плановете на техните конкуренти и ортаци от Газпром.
0
 
3
 
2
Solar Power до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Прав си. Не знам какво анализирват но много думи в статията и накрая нищо не разбрах :) Buy and Hold това е. Работи от както има борса по света. Аз до момента единствено купувам от над 20 години. Никога не съм продавал. Това е третата криза която ме удря..... 2000/2008/2020 и като ударя чертата СРЕДНО имам едно 400% ! Да имам и няколко фалирали компании , но имам други които са много по добре от 400% и като удариш средно това е ..... Вкарал съм също и в няколко хеджирани фонда....
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не са мъртви изобщо. Даже добре си вървят :)

Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия