Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС е вложил излишно 3,8 млрд. евро за подобряване на управлението на въздушното движение

Осигуряването на средства от европейския бюджет не е било необходимо, защото средствата са щели да се платят и без помощ от блока

ЕС е вложил излишно 3,8 млрд. евро за подобряване на управлението на въздушното движение

Снимка: архив, Ройтерс

ЕС е вложил излишно 3,8 млрд. евро за подобряване на управлението на въздушното движение (УВД), посочва се в доклад на Европейската сметна палата, представен днес.

Отчита се, че е постигнато осъвременяване на УВД, но не е било необходимо осигуряването на средства от европейския бюджет, защото тези дейности са щели да бъдат платени и без помощ от ЕС, предава БТА.

Значителна част от средствата са отпускани без оценка за необходимост. Не е направено достатъчно, за да се избегне конфликт на интереси и някои от изпълнителите на проекти са се самопроверявали, пише още в доклада.

От 2005 г. ЕС прилага програмата SESAR, с която се уеднаквяват и обновяват системите и процедурите за УВД. Тези системи се разработват на национално равнище. ЕС е осигурил общо 3,8 млрд. евро от 2005 до 2020 година.

Сметната палата препоръчва на Европейската комисия да подобри ефективността на проектите; да преразгледа финансовата подкрепа на ЕС и подаването на заявления за финансиране; да следи за ползите от обновяването на УВД. Политиката за Единно европейско небе се прилага от 2004 г., отбелязва се в съобщението.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италия - новото фискално Ел Дорадо?