IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да застане зад Полша

Засега съюзът предлага на властите във Варшава само служители от Frontex, но това са просто безсмислени жестове

16:22 | 10.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;PA/LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT</em></p>

Снимка: PA/LEONID SCHEGLOV/BELTA HANDOUT

Полша е атакувана. В това няма съмнение. Ясно е и кой е нападателят: Александър Лукашенко. Беларуският диктатор кара мигранти от Близкия изток до полската границата. Той ги използва като оръжие в хибридна война, която започна срещу Полша и по този начин - срещу Европа.

А какво прави ЕС?

Той предлага на Полша служители от граничната агенция Frontex, като казва, че европейският орган за убежище може да осигури персонал. Това са безобидни, безсмислени жестове, нищо повече. 

А на фона на ситуацията по източните граници на Европа дванадесет държави членки на ЕС наскоро поискаха от Европейската комисия да предостави финансиране за издигането на „физически бариери“. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отхвърли това искане. ЕС няма да даде пари за "стени и бодлива тел". Точка.

Чак да си потъркаме очите невярващо. От всички хора точно Фон дер Лайен казва това! Когато турският автократ Реджеп Тайип Ердоган докара мигранти до гръцката граница през пролетта на 2020 г., за да окаже натиск върху ЕС, Фон дер Лайен веднага замина за Гърция. „Вие сте щитът на Европа!”, извика тя към гръцките граничари, които отблъснаха мигрантите със зашеметяващи гранати, палки и бодлива тел.

Най-после ЕС изглеждаше готов да заеме решителна позиция срещу автократите и диктаторите. „ЕС трябва да се научи да говори езика на властта”, обяви Фон дер Лайен, когато встъпи в длъжност през декември 2019 г. Програмно изречение, но и обещание. Съюзът няма да позволи да бъде изнудван. 

Но защо онова, което важеше за Гърция, не важи за Полша? Атаката на Лукашенко е далеч по-безмилостна, по-цинична и по-решителна от тази на Ердоган.

Може би защото полското правителство е в тежък спор и противоречие с ЕС по въпросите на върховенството на закона? Тази възможност не може да бъде отхвърлена с лека ръка.

Да, полското правителство е противоречиво. Да, то потъпква ценностите на ЕС. Но да не искаш да му помогнеш в този час е нечестно, погрешно и фатално. Ако сега не застанем до Полша - а в този случай това означава и чрез финансовия принос на ЕС за изграждането на гранична ограда - тогава това правителство с право ще може да каже: Вижте, ние защитаваме Европа, а Европа ни изоставя.

Не, именно защото това правителство следва антиевропейски курс, сега Европа трябва да покаже солидарност с Полша. Това е най-добрият начин да задържим тази държава в ЕС. Това е и най-добрият начин да се сложи край на диктатори като Лукашенко и неговия ментор в Москва.

Предизвиканата от Лукашенко криза е част от всеобхватна хибридна война, която се води на много места по източната граница на Европа: понякога с доставките на газ, понякога с придвижването на войски към Украйна, понякога с хакерските атаки, а сега - с мигрантите.

Полша има право да се защитава в тази хибридна война и ЕС е длъжен да застане до нея, защото Полша защитава и ЕС. Толкова е просто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
В Европа и в Украйна не признават Лукашенко за президент. За тях президент е Тихановска. Ами преведете среща с нея притиснете я заплашете я и я накарайте да спре емигрантите. А Лукашенко тъй наречен "президент" защо е виновен? Да не би да са го видели да кара такси пълно с емигранти към границата? Може би праща емисари в третият свят да набират желаещи да мигрират в Европа. Сетих се не ги спира когато искат да минат границата. А защо да ги спира за да помогне на Европа и по конкретно Полша да се справят с мигрантският натиск? Когато имаше отношения да ги наречем неутрални с западните съседи го правеше. В името на запазване на добрите отношения. Сега обаче тези отношения са на нулата. Значи няма нужда да се напряга за да запази нещо което го няма. Както пише в статията на Ердоган му предложиха доста пари за да задържи мигрантите в Турция. Това не се харесваше на много хора, но някак си работеше. Но Ердоган е от "нашите" а Лукашенко от "лошите", никакви пари за него. Но да продължим да обикаляме Европа и да видим от къде има приток на мигранти. Ето от Либия тече ли тече мигрантски поток. Кадафи е виновен. Ама него не го ли убиха? Абе убиха го, но пак той е виновен защото няма кой друг да е виновен. Не е вината в огромното неравенство в жизненият стандарт на държавите. Не е вината в глобализацията на света. Да погледнем и през океана. Какво да видим, пак същото на южната граница на САЩ миграционен натиск. /Един бивш президент даже искаше да построи стена./Пак ли Лукашенко е виновен? Не там е виновен Мадуро. Обаче Мадуро не разрешава на неговите поданници легално да мигрират. Мигрантите са от Венецуела Панама, Мексико и съседните държави. Мадуро е виновен и точка. Хора отворете си очите и погледнете реалните причини за проблемите. Не достига газ в Европа Путин-Газпром е виновен. Няма достатъчно производство на ток в Украйна и Прибалтийските държави някой друг е виновен. Добре че "виновният" Лукашенко разреши износа на ток за Украйна та да закърпят положението. Това го каза енергийният министър на Украйна в телевизионно интервю. Латвия и тя забрави за заявленията, че няма да купува ток от Белорусия. Сега не се чуват гласове против атомната централа. Ще отмине кризата и пак ще има лош ток и лош президент. Да такава е днешната политика. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
"ЕС трябва да застане зад Полша"С вазелин или без вазелин ?" Резултата ще е 1 и същ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
че ЕС си е зад Полша, къде да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
KMETA
преди 2 години
"ЕС трябва да застане зад Полша"С вазелин или без вазелин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още