IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Враждебността на Джонсън намалява шансовете за сделка за Brexit

Със сигурност гневният му изблик ще направи по-враждебни депутатите, които са му необходими за прокарване на споразумение за Brexit в парламента

15:14 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Острият език на британския премиер Борис Джонсън го отдалечава още повече от постигането на споразумение с Европейския съюз.

След завръщането си на Острова след посещението в САЩ за Общото събрание на ООН, Джонсън предизвика остри реакции в Парламента с гневния си тон и нападките срещу опозицията. Той обвини противниците си, че са се „предали“, призовавайки за нови избори.

Със сигурност гневният му изблик ще направи по-враждебни депутатите, които са му необходими за прокарване на споразумение за Brexit в парламента, но от друга страна подчертава стратегията на премиера за новия вот, стига да успее да си подсигури такъв.

Враждебността на Джонсън бе забелязана и в Брюксел. Според представители на блока провалът на премиера да изгради мост между правителството и парламента е навредило на преговорите между двете страни, посочва Bloomberg.

Напрегнатият дебат в британския парламент от сряда последва решението на британския Върховен съд, според което мярката на Джонсън за прекратяване временно работата на парламента е била противоконституционна.

След само три седмици предстои нова среща на върха на европейските лидери, на която британският премиер се надява да сключи ново споразумение с блока. Представителите на ЕС смятат, че е малко вероятно европейските лидери да се съгласят на компромис с Джонсън, ако има малък шанс новата сделка да премине одобрението на парламента.

Междувременно в сряда лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза, че опозицията иска първо отсрочка на датата за Brexit, а после да има предсрочни избори, за които настоява Джонсън.

„Много е просто - ако искате избори, първо получете отсрочка на датата за Brexit и хайде тогава да имаме избори", заяви Корбин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още