IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски сателити биха могли да предвидят ново климатично бедствие

8 млрд. евро ще бъдат инвестирани за изграждане на набор от суперкомпютри, които да предвиждат по-точно опасните проявления на изменението на климата

09:37 | 17.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Испания започна 2021 г. вплетена в борба с бурята „Филомена“, която покри Мадрид със сняг и парализира икономиката на страната. Медицинските работници бяха блокирани, супермаркетите останаха затворени, като властите бяха принудени да се обърнат за помощ към армията. До момента най-малко четирима души са загинали вследствие на стихията, пише Bloomberg.

„Сега си представете правителство или компания, които са знаели преди две седмици, че има риск това да се случи“, коментира Франсиско Доблас-Рейес, физик от технологичния център в Барселона. 

Доблас-Рейес и неговият екип работят по сложни модели, търсейки начини за предвиждане на подобни стихийни бедствия, докато изменението на климата заема все по-централно място в геополитическия фокус.

Данните, събрани от европейските сателити, са в основата на програмата на Стария континент „Дестинация Земя“, която се стреми да разработи най-добрата цифрова симулация на Земята, известна на света.

„Разполагаме със златния стандарт на сателитната инфраструктура в космоса“, изтъква Йозеф Ашбахер, геофизикът, който тази година ще стане генерален директор на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Агенцията разполага с 16 сателита за наблюдение на Земята в орбита, като още около три дузини се намират в процес на разработка. Според Ашбахер ЕКА води преговори с НАСА, за да поеме още по-голяма отговорност за мониторинга на климата през следващото десетилетие.

ЕКА1 ЕКА1

И докато американските климатични изследвания отстъпват на фокуса върху полетите пилотираните мисии, изследването на дълбокия космос и създаването на военна космическа сила по времето на администрацията на президента Доналд Тръмп, европейските учени се фокусираха върху намирането на нови начини за разбиране на изменящата се атмосфера.

През ноември Европейския съюз (ЕС) изпрати сателит на борда на подкрепената от НАСА ракета на Space X, който може да проследява незначителни промени в морското равнище до милиметър. В ход са нови проекти за мониторинг на сладководните басейни и емисиите на парникови газове.

Чрез използването на изкуствен интелект и суперкомпютри, първите цифрови симулации на Земята могат да бъдат готови до 2028 г., според Ашбахер. Данните на ЕКА са публично достъпни, което позволява на всички от учените в Барселона до фермерите и застрахователите да подобрят собствените си модели едновременно.

„Ако наистина искате да го направите плезено, трябва да се уверите, че информацията е достъпна по начин, по който хората могат да я използват визуално“, посочва Ашбахер. „Това, което хората наистина искат да знаят, е не само състоянието на днешния ден, но и проекция на бъдещето“, допълва той.

ЕКА2 ЕКА2

Американски изследователи, които провеждат свои собствени симулации на земната система - идея, за пръв път замислена от вицепрезидента Ал Гор през 90-те години на миналия век - изтъкват, че ЕС е поел водещата роля при климатичните модели. Новите инструменти ще позволят на експертите да проучат и открият променящите се модели в рамките на километър, в сравнение с възможността за мащаб от около 10 квадратни километра в момента. Това трябва да даде на учените нова представа за явления като образуването на облаци и как океанските течения пренасят топлината.

Новите климатични модели също имат потенциала да помогнат на инвеститорите да вземат по-добри решения. Бури, пожари и наводнения отнеха живота на най-малко 8 200 души и костваха на света 210 млрд. долара застрахователни загуби през 2020 г., според доклад, публикуван този месец от Munich Re. Тези щети могат да набъбнат, тъй като се приближава до преминаването на прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий, за който учените прогнозират, че ще доведе до по-чести супер бури и покачване на морското равнище.

За да разрешат тези проблеми, европейски учени работят върху поредица от лесни за разчитане климатични индекси, които биха могли да бъдат полезни при инвестиционни решения в бъдеще, според документите на ЕС. Те са се обединили с търговци и анализатори от европейските компании, включително с експерти от Electricite de France, EDP Renovaveis SA и Vattenfall AB, за да разработят такива инструменти - с различна степен на успех.

„Метеоролозите от EnBW се доверяват на науката и статистическите методи, на които се основава инструментът,“ споделя Михаел Кристоф, метеорологичен анализатор в германската компания Energie Baden-Wuerttemberg AG. „Изграждането на същото доверие сред търговците на енергия обаче ще отнеме известно време“, добавя той.

Понастоящем сезонните метеорологични модели, публикувани от климатичната служба на ЕКА, не винаги отговарят на идеята да подкрепят дългосрочните инвестиционни решения, тъй като не са калибрирани за улавяне на събития като „Филомена“ и генерират само широки вероятностни прогнози. Но това може да се промени през следващите години, тъй като 8 млрд. евро ще се влеят в ново поколение суперкомпютри, способни да изчисляват милиарди уравнения всяка секунда, според Доблас-Рейес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"...суперкомпютри, които да предвиждат по-точно опасните проявленията на изменението на климата."да бе , сигурно ... грижа за ското населението , също като ваксините .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
суперкомпютъра , който се изгражда в техпарк , е част от тази общо европейска система ... дет се вика и ние ще дадем нещо на света ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още