Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският юг се сблъсква със сериозна рецесия

Перспективите пред следващите 12 месеца са също толкова лоши заради опасенията, че неколкоседмичните ограничения заради коронавируса са нанесли дългосрочни щети

Европейският юг се сблъсква със сериозна рецесия

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Италия и Испания - двете европейски държави, които са най-силно засегнати от коронавируса, търпят още по-големи спадове след рекордните свивания през първото тримесечие. Блокадата, която затвори бизнеса, доведе до безпрецедентен спад в производството и новите поръчки през април, последвани от сериозни съкращения, невиждани досега в историята на проучванията сред мениджърите по покупките на IHS Markit.

Перспективите пред следващите 12 месеца са също толкова лоши заради опасенията, че неколкоседмичните ограничения заради коронавируса са нанесли дългосрочни щети на икономиката, пише Bloomberg.

Мрачните заключения са направени на база на данните, които показват, че икономиките на Италия и Испания са се свили с около 5% за януари-март 2020 г. Понижението е малко по-слабо за останалите държави от еврозоната.

Графика: Bloomberg

Европейската централна банка предупреди, че БВП в блока може да намалее до 15% през второто тримесечие и каза, че правителствата трябва да предприемат „съвместни и координирани политически действия“, за да се подкрепи евентуалното възстановяване.

Още по темата

Националните усилия позволиха на компаниите да задържат на работа повече от 40 милиона работници. Предоставиха се и стотици милиарди евро заеми, безвъзмездни помощи и кредитни гаранции, припомня информационната агенция.

Липсва обаче съществено решение за споделяне на финансовата тежест за спасителните мерки, подчертава Bloomberg.

В Италия, третата по големина икономика в еврозоната, а също и една от най-задлъжнелите в региона, PMI индексът за сектора на услугите спадна до 10,8 през април. В Испания същият индекс се понижава до 7,1, като особено силно засегнати са хотелите, ресторантите и транспортните оператори.

Със забавянето на разпространението на вируса Испания и Италия започнаха да облекчават някои ограничения. Над 4 млн. работници и служители ще могат да се върнат на работа от понеделник.

„Данните от следващия месец ще дадат първите индикация за това колко бързо можем да очакваме да се възстанови дейността в краткосрочен план“, казва Люис Купър, икономист от IHS Markit.

Дори и при най-добрия сценарий възстановяването на икономиката ще отнеме време. Международният валутен фонд прогнозира спад в еврозоната от 7,5% тази година, последван от ръст от 4,7% и 1,4% през следващите две години.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Оптимизмът около намирането на ваксина срещу COVID-19 окрили индексите в Европа