IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не намериха единна посока в очакване на новини от Брюксел

Автомобилният сектор постигна ръст от 1,5% в петък

20:07 | 17.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси не намериха единна посока в петък в момент, когато лидерите на ЕС обсъждат сделка по ключов пакет за възстановяване на блока след коронавируса, а случаите на заразени в САЩ продължават да растат, предава CNBC.

След предпазливо оптимистично отваряне паневропейският индекс Stoxx 600 постигна минимален ръст в края на търговията. Автомобилният сектор скочи с 1,5%, а банките отписаха 1% от стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,63% към стойността си и достигна ниво от 6290,30 пункта. Германският DAX напредна с 0,35% до равнище от 12 919,61 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,31% и завърши седмицата на ниво от 5069,42 пункта.

Търговията в Европа последва предпазливата линия в Азия, където пазарите поеха в различни посоки през последния ден от работната седмица.

Лидерите на ЕС се срещат в Брюксел в петък, за да постигнат сделка по предложения пакет от 750 млрд. евро (853,8 млрд. долара), който може да се натъкне на съпротива от страните от т. нар. „пестелива четворка“ – Австрия, Дания, Швеция и Холандия. Пакетът от стимулиращи мерки може да получи вето и от Унгария, която се противопоставя на обвързването на разпределението на средствата с отстояването на демократичните ценности на ЕС.

Вниманието на пазарите продължава да е насочено и към постоянния ръст на случаите на коронавирус в САЩ, като в четвъртък новозаразените достигнаха нов дневен рекорд от 77 хил.

Напрежението между САЩ и Китай също натежава върху нагласите, след като Ройтерс съобщи в четвъртък, позовавайки се на запознат източник, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля забрана за пътуванията в САЩ на всички членове на управляващата Китайска комунистическа партия и техните семейства.

Институтът за международни финанси съобщи в доклад в четвъртък, че глобалният дълг е достигнал рекорд от 258 трлн. долара през първото тримесечие на тази година, равняващ се на 331% от глобалния брутен вътрешен продукт, и продължава да расте.

В Европа British Airways изтегли цялата си флотилия от самолети Boeing 747 заради намалялото търсене на пътувания в света вследствие на мерките за блокада по време на пандемията.

Сезонът на отчетите продължава да набира скорост, като Daimler обяви преди отчета си на 23 юли, че ще регистрира по-малка от очакванията оперативна загуба от 1,68 млрд. евро за второто тримесечие. Германският автомобилен концерн съобщи също, че ще спре производството на седаните Mercedes-Benz в САЩ и Мексико в опит да намали разходите. Книжата на Daimer поскъпнаха с 4,3%, предизвиквайки широко рали в автомобилния сектор.

Rio Tinto обяви в петък ръст с 1,5% на доставките си на желязна руда, като се позова на подобряване на търсенето от Китай в момент, когато втората по големина икономика в света излиза от коронавирусната пандемия. Цената на акциите на британския минен гигант се повиши с 2,3%.

Danske Bank надмина очакванията за нетната си печалба през второто тримесечие, но предупреди, че ще се наложат нови съкращения на работни места в рамките на четиригодишна стратегия за намаляване на разходите. Датският кредитор опитва да се възстанови след скандала с прането на пари в Естония през 2017 г. Книжата на банката поевтиняха с 1% в петък.

Ericsson също надмина очаквания за печалбата си благодарение на по-силните маржове на продажбите на телекомуникационно оборудване. Шведската компания потвърди прогнозите за финансовото си представяне за 2020 и 2022 г., след което цената на акциите й се повиши с 11%. Книжата на Swedish Match също поскъпнаха с 10%, след като обяви по-силен от очакванията ръст на печалбата през второто тримесечие.

На другия полюс на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на шведския производител на химикали Hexpol намаля с 8,8% след разочароваща печалба през второто тримесечие, а книжата на шведската имотна компания Samhällsbyggnadsbolaget поевтиняха с 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още