IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната обсъжда намеса на ЕСМ, ако ефектите от италианските неволи продължат

Петер Прат подкрепи очакванията на анализатори за първото увеличение на лихвите на ЕЦБ от 2011 г. насам, което се очаква да стане по-късно следващата година

17:13 | 13.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петер Прат <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Прат Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на еврозоната са обсъдили възможността за това да бъде използван спасителният фонд на блока, за да се ограничи евентуално разпространение на италианските дългови неволи и сред други задлъжнели страни. Това заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прат, цитиран от Ройтерс.

Разходите по кредитите в Италия нарастват, откакто Рим предложи новия си бюджет за догодина, който предвижда увеличение на дефицита. Това от своя страна изправи страната в сблъсък с Брюксел и разпали страховете от нова дългова криза в еврозоната.

По думите на Прат това е започнало да оказва ефект върху финансирането на Гърция и по тази причина политиците в еврозоната разглеждат възможността за обръщане към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) при по-нататъшно разпространение.

„Съществува една дискусия, която е на политическо ниво, за предпазните мерки, които можем да предприемем, ако има разпространение и в (други) страни“, заяви Прат в Лондон. Това не са „мерки на централната банка. Те са свързани с ЕСМ“, заяви той.

Инвеститорите се опитват да определят дали по-затегнатите финансови условия в Италия могат да променят плановете на ЕЦБ за спиране на програмата за изкупуване на облигации, което трябва да се случи в края на тази година, и увеличаването на лихвените проценти по някое време след следващото лято.

Според Прат е отговорност на правителствата на отделните държави да задържат инвеститорите си.

„Други фактори като икономическите основи и кредитоспособността на емитентите, оценена от пазарните участници, остават ключови определящи фактори за нивата на доходност по облигациите и спредовете“, заяви той.

Прат също така подкрепи очакванията на анализатори за първото увеличение на лихвите на ЕЦБ от 2011 г. насам, което се очаква да стане по-късно следващата година. Той обаче предупреди, че политиката на ЕЦБ ще остане предвидима и затягането ще бъде постепенно.

По-рано предишния месец генералният секретар на ЕСМ Калин Анев Янсе заяви в интервю за Investor.bg, че не вижда Италия като потенциален клиент на ЕСМ.

„Италия е много по-силна, отколкото мнозина смятат. Тя никога не изпита нужда от нашата подкрепа и страната успя да се справи с кризата добре“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
"Той обаче предупреди, че политиката на ЕЦБ ще остане предвидима и затягането ще бъде постепенно." - хубаво е че всички са предупредени - да няма изненади .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още