IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в Европа поевтинява въпреки ограничените все още обеми по "Северен поток"

OMV очаква доставката на едва половината от договорения газ от "Газпром"

12:09 | 21.07.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки че все още няма яснота какви са обемите на доставките на газ по "Северен поток 1", европейските пазари реагираха позитивно на възстановяване на работата на тръбопровода. В сутрешната търговия на най-големия газов хъб в Европа - нидерландкия TTF, цената на природния газ намалява с малко над 3% до 150 евро за мегаватчас с доставка през август.

В момента работата на газопровода се следи стриктно от всички в Европа. Данните на оператора показват, че се доставят около 30 млн. куб. метра газ на денонощие, тоест под нивата отпреди 11 юли (60 млн. куб. метра на денонощие). От "Газпром" обаче обясняват, цитирани от ТАСС, че ще бъдат достигнати нивата преди профилактиката - около 40% от капацитета на съоръжението, но това ще отнеме малко време.

В сряда (20 юли) руският президент Владимир Путин изказа опасения, че ремонтът на турбината за компресорната станция "Портовая" не е качествен, което може да преустанови работата на "Северен поток 1". Той също предупреди, че доставките по газопровода могат да достигнат едва 30 млн. куб. метра на денонощие. 

Турбината все още не е върната в компресорната станция - Канада я е изпратила към Европа, но според коментари на "Газпром" тя ще заработи най-рано през септември. Именно заради липсващата турбина руският газов гигант сви доставките по "Северен поток 1" до 40% от капацитета, който е общо (и по двете тръби) 167 млн. куб. метра на денонощие.

Австрийската OMV очаква възстановяване на едва половината от договорените доставки на природен газ от Русия, съобщава Ройтерс. Според компанията нивата ще бъдат същите, каквито бяха преди техническата профилактика на "Северен поток 1".

Италианската Eni обаче съобщи, че очаква увеличаване на доставките до 36 млн. куб. метра в денонощие. При редуцирането на доставките по "Северен поток 1" през юни компанията получаваше по около 21 млн. куб. метра газ на денонощие. Преди това обемите бяха средно около 32 млн. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ae не ми се обяснявай и прави на ощипан. ... не пишеш от вчера, знаем и си личи кой подкрепяш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto2
преди 1 година
Ютьо Мрийкин, кое ми е копейниковото. Че сравнявам Русия с ИДИЛ ли? Гледаш да се изхо.диш само неподготвен и да умиришеш чата. Ни Кухий, не съм против зеленото. *** ти про.сто парче си не вдяваш, против бързането му да се наложи по соц образец съм. Щото ще счупи икономиките. Не гледаш празна кар.туно как зелена Германия, която се отказа от собствените си фосили, наблъска ВЕИ и сега се чуди как да компенсира, като не работят. И внася от Франсета и Поляци, само че и те нямат достатъчно. Ако не бяха си закрили своето и да чакат на бай Иван да им дава и да ги клати, сега щяха да си свиркат. Ама и ти барабар Кухий с мъжете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
не разбра ли че няма изход ако не минем към зеленото ? само на въглища/газ и петрол ... и след две-три поколения с човешкия вид е свършено, или минимум с цивилизацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
еййй, тоав копейките много ви е мъчно за правите краставици :):) ... които така и НЕ се превърнаха в директива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Hahoto2
преди 1 година
Не вярвам да залитнем. Макар да има вътрешни заплахи, които отслабват ЕС и от които бай Иван се възползва. Просто с тия зелени сделки и прави краставици и туй бързане залитат от Европейската комисия. И го подкараха малко по социалистически - преразпределят едни пари на данъкоплатците по непазарен начин за много глупости. А вместо това трябва да подкрепят икономиките да вдигат , за да са силни държавите и да им е добре в съюза. Ама той живота учи. И трябва да натискат бай Иван да забрави за имперските амбиции, които го връщат в крепостничеството и го доближават по-близо до ИДИЛ, отколкото до нормална държава. Но трябва да го направят така, че да не го оставят изцяло да бъде бензиноколонка на Китай. Гъвкавост трябва, много гъвкавост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ем ще ти пратя , ако трябва ... Аз не употребявам ... Мен ми е интересно , дали ще успеят нашите да се вмъкнем в производствената верига на NuScale за SMR реакторите . Таман се наливат основите в момента. В усато стартираха глобална инициатива за изграждане на веригите на доставка , поляците се включиха вече . Тук в целият регион ще се строят доста от тях , поне едно 40-50 бройки ще са за начало . Дано не залитнем като народ към северноазиатците пак с некой кaтил като Костя Копейкин или Стефан Янев , че пак ще останем в трета глуха . Засега уж сме в правилния коловоз ... *** да видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 1 година
Знаех си аз, че ще ти се досвиди ракията! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Светлото няма да е проблем , стига да не изключи аварийно някой от хилядниците . Проблем са стъкларските фабрики и топлофикациите на газ ... Ще видим ... Ако не , винаги можеш да идеш в Гърция на топло ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto2
преди 1 година
За руснаците какво осъзнават или не 5 пари не давам. Мен ми е важно зимата да имам светло и топло, децата ми да не им тракат зъбите на училище, а накрая на месеца да не мятам целия си труд само за светло и топло. От тук насетне ще ме топли надеждата от твоя пост, че работата е уредена вече. Ако се окажеш прав имаш една бутилка червено вино от резерва зимата, ако не ще чакам ракия с отоплителни функции! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
То в Европа хубаво поевтинява, ама в БГ кога ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още