IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският излишък по текущата сметка през 2018 г. остава най-големият в света

Въпреки понижението излишъкът на Германия е на първо място за трета поредна година, достигайки 294 млрд. долара

10:36 | 19.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският излишък по текущата сметка може и да се е свил през 2018 г., но продължава да бъде най-големият в света през изминалата година благодарение на силния износ. Това показват данни на института за икономически изследвания Ifo, които по всяка вероятност отново ще разпалят критиките срещу фискалната политика на германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Ройтерс.

От години Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия призовават Берлин да положи повече усилия, за да увеличи местното търсене като начин за стимулиране на вноса и растежа извън страната. Това ще допринесе и за подобряването на икономическия баланс в глобален мащаб. От идването си на власт американският президент Доналд Тръмп също многократно е критикувал германския износ.

Германският излишък по текуща сметка, който измерва обема стоки, услуги и инвестиции, е най-големият в света за трета поредна година, достигайки 294 млрд. долара.

На второ място застава Япония, въпреки че сумата е двойно по-малка – 173 млрд. долара. Трета се нарежда Русия с излишък от 116 млрд. долара.

Измерен спрямо икономическото производство, германският излишък се свива отново за трета поредна година, понижавайки се до 7,4% през 2018 г. от 7,9% предходната година, посочват още от Ifo.

От 2011 г. насам балансът по текущата сметка на Германия се движи значително над прага на Европейската комисия от 6% от брутния вътрешен продукт, като излишъкът достигна рекордните 8,9% през 2015 г.

От Европейската комисия официално установиха макроикономически дисбаланс в Германия за първи път през 2014 г. и оттогава всяка година повтарят същата критика към икономиката на страната.

В своите препоръки ЕК настоява Германия да използва остатъка, за да стимулира публичните инвестиции и да създаде благоприятни условия за ръст на реалните възнаграждения. Подобни съвети дава и МВФ.

На свой ред от правителството в Берлин отговарят, че техните фискални и икономически политики не са създадени с цел да повлияят на баланса по текущата сметка.

Според властите търговският излишък е резултат от основаващите се на пазара решения за търсенето и предлагането на отделните компании, както и на потребителите по света и налице са ефекти и от други фактори, като цените на петрола и валутните курсове, на които трудно може да бъде оказано влияние.

Въпреки това правителството взе решение голяма част от бюджетния излишък на страната през идните три години да отиде за увеличение на помощите за деца, за понижаване на данъците и системата на здравеопазването – мерки, които се очаква да стимулират разходите на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още