IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs предвижда щастлив край на преговорите за Brexit

„Очакваме Великобритания и ЕС да постигнат споразумение за свободна търговия, но изключвайки повечето услуги“, посочват от банката

22:31 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Goldman Sachs очаква британският премиер Тереза Мей да успее да сключи сделка за достъп до европейските пазари, която също така да бъде одобрена от британския парламент. Въпреки това обаче от американската банка предупреждават, че възможността за „хаотичен“ Brexit и нови избори остава.

Към момента, макар и да остават по-малко от осем месеца до датата, когато Великобритания трябва да напусне общността през март 2019 г., има малко яснота за това как ще продължи търговията с Острова. Мей, която е изправена пред бунтове в собствената си Консервативна партия, все още предстои да сключи споразумение с Брюксел за двустранните им отношения след Brexit.

В рамките на сегашната пътна карта Лондон и Брюксел се надяват да сключат окончателно споразумение през октомври, за да остане достатъчно време то да бъде ратифицирано.

„Нашият основен случай предвижда систематично оттегляне, въпреки че минималните рискове (за обратното – бел. ред.) несъмнено нарастват“, се казва в бележка на Goldman до нейните клиенти. „Очакваме Великобритания и ЕС да постигнат споразумение за свободна търговия, но изключвайки повечето услуги“, се посочва още в текста.

От банката предвиждат Мей да прокара подобна сделка през британския парламент до декември. „Макар да няма ясно мнозинство в парламента за което и да е било отделно предложение за Brexit, то съществува мнозинство за избягването на резултат без сделка“, коментират от Goldman.

Както противниците, така и привържениците на Brexit са съгласни, че раздялата с ЕС ще е най-значимият геополитически ход на Лондон от Втората световна война насам, въпреки че двата лагера имат коренно различна представа за бъдещето на отношенията между британската икономика за 2,9 трлн. долара и Брюксел.

Ако Тереза Мей не успее да получи одобрение от парламента на своето виждане, то тогава страната би могла да се окаже изправена пред нови парламентарни избори и лейбъристко правителство – сценарий, който според Goldman може да доведе до удължаване на преговорите или дори прекратяване на целия процес.

„Въпреки, че британската политическа динамика увеличи вероятността от сценарий без сделка, ние продължаваме да вярваме, че той е относително нисък“, посочват още от банката.

В текста се казва също, че британските държавни ценни книжа ще поскъпнат, ако се стигне до Brexit без споразумение

„Макар едно лейбъристко правителство да е малко вероятно да обърне курса на Brexit, комбинацията от неговата по-мека позиция по Brexit и вътрешнополитическия си дневен ред по всяка вероятност ще означава по-висока дългосрочна доходност“, допълват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още