IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадри Симсон: Енергийната криза не е причина да се откажем от зеления преход

190 държави се съгласиха да се откажат от въглищата по време на срещата в Глазгоу

18:53 | 04.11.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ситуацията на енергийните пазари днес не е основание да се откажем от зеления преход, заяви комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон по време на климатичната конференция COP26, която се провежда в Глазгоу.

Пред участниците във форума тя посочи, че енергийната криза дори трябва да ускори отказа от въглищата, защото чистата енергия ще намали зависимостта на Европа от изкопаемите горива. "Въглищата са най-големият източник на емисии в глобален мащаб и тяхното използване трябва да бъде спряно", коментира Симсон, цитирана от пресцентъра на ЕК.

ЕС е пример, че отказът от въглищата е възможен - днес около 1/3 от електроенергията в общността идва от възобновяеми източници. Очакванията са, че до 2030 година този дял ще бъде 2/3, а много държави вече ще са се отказали от въглищата.

"Подкрепяме тези усилия с безпрецедентна програма за зелено възстановяване след коронавируса, както и механизма за справедлив преход", отчете още енергийният комисар. През Фонда за справедлив преход ще бъдат мобилизирани 75 млрд. евро, които ще бъдат насочени към най-засегнатите от енергийния преход региони - въглищните.

Симсон отчете, че от последната среща за климата, провела се в Мадрид, ЕС е реализирал множество инициативи, като например Зелената сделка, промяна на законодателството, одобрил е въглеродна неутралност до 2050 година, както и ускоряване на целите за намалението на емисиите въглероден диоксид до 2030 година - от сегашните 40%, до поне 55% надолу спрямо нивата от 2010 година.

Повечето държави в ЕС вече имат план и крайна дата за пълен отказ от въглища, а останалите работят по него, допълни още енергийният комисар в Глазгоу.

Преди ден по време на COP26 190 държави подписаха споразумение за отказ от въглища. Сред тях липсват големите потребители САЩ, Китай и Австралия, но според оценките е стъпка напред в изпълнението на целите за защита на климата.

Канада се съгласи да спре износа на въглища до 2030 година. Южна Африка, която е най-големият замърсител със серен диоксид (заради горенето на въглищата) в света също заяви, че готви амбициозна енергийна реформа, която предвижда затварянето на старите въглищни мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дюнер, как са самолеДите? А така, колкото по-неграмотен, толкова по-устат. Но аз те разбирам, като служител в класическия дюнер ресторант "Сезгин бей", награден с 3 звезди "Мюмюн", няма с кой да си говориш. Немския ясно още не си го научил, поне турски научи, да си говориш с колегите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
аз не знам що тоя мотор Сомсона не хои некъде на зелено къде нема частен самолед и просто да не дава акъл на останалите, дет виждат с очи че тва зеленото е фикция и то да си ебеее и облаците .... просто не желаем нишо зелено било то сертификат било то на леля им вентилатора ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 5
aldy
преди 2 години
Целта на цялото това будалкане, и с "глобалното затопляне", съответно "зеленикаквите" технологии, и с короната, е именно редуциране на излишното население на планетата. И тези мераци не са от вчера или днес. Ако се постигне оптимумът, според тия ***, от 2 милиарда души, тогава няма да е необходимо да се строят никакви допълнителни енергийни мощности. И коли за всеки не се полагат. И още много троцкистки дивотии са замислили. Шваб посочва само част от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Без САЩ, Китай и Австралия в споразумението постигнатото е малко. Пак е крачка в правилната посока но е твърде недостатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
кво се пениш тука от БГ ами не си фащаш чемоданчика и в питер ... ?! ... ефффтинийка ... кво му плащаш ... :))) ... в питер си е баш 7 цента по днешният курс ... даже в иркутск сигурно и пари ще ти дават да идеш ... https://energovopros.ru/issledovania/2322/2323/34883/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ами в кения и етиопия се оправят и без мрънкотене ... със заеми от световна банка , хамериканската банка за развитие и европейската банка за развитие и собствени средства ... хидро , геотермални , вятър и слънце ... доста по-добре се развиват от въглищно-ядрената БГ ... мароканците и те се оправят в правилна посока ... виж в гана е друга бира , рассийски сол таaшак ... :))) ... кво да дрънкат освен за кинти ... и колко е лош западът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Даже съм преувеличил цената - явно са я намалили - на 3.6 рублички, тоест 4.3 евроцента !!! https://ria.ru/20210621/elektrichestvo-1737830007.html За бизнесът - отново си в заблуда, говориш наизуст - средната цена е 36 евро на мегават - т.е. дори по-ниска, ако правилно се ориентирам !!!https://***.mosenergosbyt.ru/legals/tariffs-n-prices/ Да си чул някое руско предприятие да е хлопнало кепенците, щото не може да си плати токът? Защо е скъп природният газ в ЕС, обясних - но и по 10 долара на метър да стане, това няма да помогне на ВЕИ да обезпечат енергопотреблението !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
трилион? малко е.. мисля, че вече е време за квадрилиони. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
като пишеш това се сещам, слушах речта на президента на Гана в Глазгоу. човекът казва: да, има глобално затопляне, да, много е опасно, но Африка за да стане С-неутрална ни трябват 4 трилиона долара. нека западните страни, които забогатяха като развиваха техните залежи да платят тази сметка. на нас Бог ни е дал изобилие от полезни изкопаеми и ние сега ги развиваме за да станем и ние богати и нямаме намерение да спрем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
не бури импе ... нали газовите централи са връхтъ на сладоледеца ... :))) ... малко емисии не знам кво си ... пък скъпотия ... в рассията токът за населението е 7 цента , за бизнесът е друг ... във венецуела е още по еффффтин за народецът , ако вървим по тази плоскост ... в канада токът за бизнеса е подобен на този в рассията , там какво би споделил хем си имат пазар на въглеродни квоти ... ?! ... а рассияните са единствената държава в Европа дето немат пазар на въглеродни квоти ... точно затова в белият свет ще се въведе поетапно до 2026 таксуване на всичко идващо от най-замърсяващите държави според емисиите им - и това ще засегне баш чайниците и рассияните , в това число и производството на петрол и газ ... тъй че започвай да рипаш отсега и да се пенявиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още