IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Enel и Iberdrola усетиха навреме вятъра на промяната в енергетиката

Двете компании са водещи на пазара за зелена енергия и едва ли скоро тяхното предимство ще бъде отнето

10:39 | 06.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Още преди години два европейски енергийни гиганта - Enel и Iberdrola, разбраха накъде духа вятърът на промяната по отношение на енергийната трансформация, пише в анализ Ройтерс. И двете компании започнаха да се оглеждат и да търсят възможности, докато останалите в сектора се оплакваха от високата цена на новите технологии и продължиха да залагат на петрол и въглища.

Благодарение на своето решение да купуват мрежи и изграждат зелени централи и двете компании сега са сред водещите енергийни бизнеси, влизащи в битката с петролните гиганти, и запазили доверието на своите потребители.

Европейските петролни компании като BP, Royal Dutch Shell и Total започват да насочват усилията си към електрификацията, но те тепърва ще трябва да се борят за дял на пазара, на който Enel и Iberdrola имат предимство от години. Двете компании са много добре позиционирани, предвиждайки "смъртта" на изкопаемите горива още преди десетилетие.

В момента Enel и Iberdrola имат комфортно предимство като доставчици на чиста енергия на пазара.

Енергийната трансформация на двете компании помага за повишаване на приходите, на цената на акциите и раздаваните дивиденти, дори и в момент на глобална пандемия. През последните две години цените на книжата им се повишиха съществено, след като инвеститорите започнаха постепенно да се отказват от изкопаемите горива и да се насочват към зелената енергия.

Печеливши от тази трансформация на финансовите пазари са и други "зелени" компании, като например американската NextEra Energy, която е специализирана в производство на енергия от соларни и вятърни паркове, както и датската Orsted, специализирана в офшорни вятърни мощности.

За Enel промяната започва още през 2008 година със създаването на звеното Enel Green Power, разказва още Ройтерс. Малко преди това компанията погълна испанската Endesa, за сумата от 39 млрд. евро, което ѝ даде достъп до бързо растящите пазари в Южна Америка.

Iberdrola тръгва по този път дори още по-рано - през 2001 година. Компанията започва да закрива централите си, работещи на петрол - с общ капацитет 3,2 гигавата. А през 2020 година затвари и последните си две мощности на въглища.

Компанията започва да инвестира в целени централи, основно вятърни, като само за няколко години портфолиото ѝ расте значително - от активи на стойност 352 млн. евро през 2001 г. до над 1 млрд. евро през 2004 г.

Отначало инвеститорите са скептични, но само след три години признават, че ръководството има право, коментират източници на Ройтерс.

Така двете компании имат голяма преднина и техните конкуренти трудно ще ги настигнат. Според анализаторската компания Rystad Energy и през 2035 г. въпреки амбициите на петролните гиганти лидер на пазара на зелена енергия ще остане Enel, следвана от Iberdrola и NextEra. Първите две имат още едно голямо предимство - притежават милиони километри енергийни мрежи в Европа, САЩ и Южна Америка.

Енергийните мрежи са един от основните елементи на енергийната трансформация. Те трябва да бъдат гъвкави, за да поемат зелените централи, но от друга страна, често те са монопол, коетот гарантира приходи и рядко се продават от операторите.

Реално новите играчи на пазара тепърва трябва да си осигуряват достъп до тези мрежи, за да могат да доставят енергия за свои клиенти.

Двете компании не смятат, че са постигнали всичко. През ноември 2020 г. Enel съобщи, че ще инвестира 150 млрд. евро собствени средства за намаляване на водородните емисии с 80% до 2030 г. и за развитие на мрежите си, както и за утрояване на зелените си мощности до 120 гигавата. 

Подобни са плановете и на Iberdrola, като фокусът на компанията ще бъде върху развитието на енергийните мрежи в САЩ, но също и за увеличаване на зеления си капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още