IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са новите политически играчи в Европа?

Те ще изпратят първите си членове на Европейския парламент след изборите през май

16:13 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изборите за Европейски парламент през 2014 г. бяха повратен момент за радикалните партии от ляво и от дясно. „Алтернатива за Германия“, „Шведски демократи“ и испанската Подемос спечелиха първите си места преди пет години. А гръцката СИРИЗА взе шест места спрямо едно през 2009 г.

Оттогава в страните членки на Европейския съюз са създадени над сто нови партии, някои от които ще изпратят първите си членове в Европейския парламент, след като избирателите се отправят към урните през май.

Кой ще постигне пробив през 2019 г.? Politico прави преглед на новите партии, които заслужават внимание.

„Алтернатива за Германия“

Да, крайнодясната германска партия спечели седем места през 2014 г., но оттогава загуби всичките си евродепутати, които я напуснаха или се върнаха в националната политика. Сега партията реши да води кампания за оставане в Европейския съюз и е напът да спечели 13 места, показва изследване на Politico.

„Република, напред!“

Политическата партия на френския президент Еманюел Макрон може да се окаже най-разочароващият новак. Макар че преди време еврофилите се надяваха, че тя ще спечели 30 места, оформяйки ядрото на нова проевропейска коалиция на либерали, умерени социалдемократи и центристки християндемократи, сега партията е напът да спечели само 19 места. В същото време вътрешният натиск, последният от които дойде от протестиращите „жълти жилетки“, отвлече вниманието на Макрон от създаването на съюзи извън Франция.

Лъч светлина за Макрон: Местата му може да са необходими за създаването на широко, проевропейско мнозинство в парламента. Това ще го превърне в отслабен балансьор, но все пак балансьор.

Полските бунтовници

В Полша има две нови движения, които може да откраднат места от основните партии в страната в последно време – "Право и справедливост" и "Гражданска платформа". Крайнодясната "Кукиз'15", оглавявана от бивш пънкар, спечели 42 места в полския парламент през 2015 г., но не успява да запази сплотеността си. Тя е напът да спечели четири от 52-те места за Полша в Европейския парламент и да се присъедини към съюз, който включва италианското движение „Пет звезди“.

Друго движение, позиционирано в левия център и оглавявано от бившия кмет на Слупск Роберт Биедрон, все още не е регистрирано като партия. Според социологическите проучвания то може да спечели пет места, ако влезе в надпреварата.

Чешката пиратска партия

Клонящата към „зелените“ политическа партия е в ожесточено съревнование с консервативната "Гражданска демократична партия" за второто място на изборите в Чехия. Пиратите са напът да спечелят първите си четирима евродепутати, което ще ги постави до германските „зелени“ като партиите с най-голям успех през 2019 г. Крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация" е друга нова чешка формация, която заслужава внимание и е напът да спечели първото си място.

Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още