IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова за нова сделка по сигурността в искрен диалог с Русия

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви при посещение в Киев, че Москва може да предприеме атака срещу Украйна много скоро

18:42 | 19.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз трябва да очертае предложения през идните седмици за нова сделка в областта на сигурността, която след това да бъде обсъдена с Русия, каза френският президент Еманюел Макрон и призова за „искрен диалог“ с Москва, предава Ройтерс.

Макрон, който говори на фона на нарастващите притеснения от струпването на руски войски по границите с Украйна, не разкри какво може да включва „новият ред за стабилност и сигурност“, но заяви, че той трябва да гарантира, че Европа брани интересите си.

„Ще гарантираме, че уникалният и силен глас на Европа се чува“, заяви той пред Европейския парламент.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди по време на посещение в Украйна, че Русия може да предприеме ново нападение „много скоро“ и допълни, че САЩ ще се придържат към дипломацията, докато това е възможно.

По време на визитата си в Киев, която целеше да покаже подкрепата на САЩ за Украйна, американският дипломат предупреди украинците да се подготвят за трудни дни. Той допълни, че Вашингтон ще продължи да оказва отбранителна помощ на Киев и отново повтори обещанието за сурови санкции срещу Русия при ново нашествие.

Блинкен не уточни колко бързо може да действа Русия. Независими анализатори в областта на сигурността не смятат, че до момента Москва е сглобила логистичните и медицински части, от които ще се нуждае, за да предприеме незабавно нападение.

Русия придвижи войски и към Беларус за съвместни военни учения, както ги определи, което ѝ дава възможност да нападне съседна Украйна от север, изток и юг.

Страната продължава да отрича подобни намерения. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че западни оръжейни доставки, военни маневри и полети на самолети на НАТО са причината за растящото напрежение около Украйна.

В петък предстои среща между Блинкен и руския му колега Сергей Лавров, която руски външнополитически анализатор определи като „вероятно последната спирка преди разбиването на влака“.

Русия твърди, че напрежението около Украйна нараства и тя все още чака писмени отговори от САЩ на обхватните си искания за гаранции в областта на сигурността от Запада.

Някои европейски страни се опасяват, че са заобикаляни, а притесненията им за сигурността са пренебрегвани, тъй като Русия води разговори в тази област директно с Вашингтон за сметка на Стария континент с известна координация с ЕС.

„Хубаво е, че европейските страни и САЩ се координират, но е необходимо европейците да проведат собствен диалог“, каза Макрон при днешното си изявление пред ЕП. „Трябва да отправим съвместно предложение, обща визия, нов ред за сигурност и стабилност за Европа“, допълни той.

Европейските страни ще споделят предложението със съюзниците си от НАТО преди да го обсъдят с Русия, уточни френският президент.

Макрон, който е привърженик на идеята ЕС да има собствена „стратегическа автономност“ в областта на отбраната, допълни, че блокът трябва да стигне до позиция, която гарантира, че „може да бъде уважаван“, включително като не бъде твърде зависим от Русия за енергийните си доставки.

В обръщението си към евродепутатите в началото на шестмесечното френско ротационно председателство на ЕС Макрон заяви, че Франция заедно с Германия иска да продължи да търси политическо решение на напрежението заради Украйна в разговори с Русия и Украйна.

Отделно от тази тема Макрон каза, че ЕС трябва да направи преглед на отношенията си със Западните Балкани и да им предложи искрени перспективи за присъединяване към блока.

ЕС трябва също да предложи нов съюз на африкански страни, посочи още той и допълни, че блокът и африканските страни ще обсъдят въпроса на среща на върха през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Абе като ти чета постовете, до момента ти се държиш като джендърмерист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Гей ли си се родил или от гивезилък си станал такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Хихихи... на теб Наташи обещаха ли ти? защото на турците обещават и изпълняват : " Пресс-служба ЦСКА неудачно пошутила по поводу аренды из Лилля турецкого полузащитника Юсуфа Языджи. В ролике красно-синих рассказывалось, будто футболист согласился перейти в ЦСКА только после того, как ему пообещали в России много Наташ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ама той не ще да напада ... и сичката ви пара отива у свиррката , пъпеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Да напада Украйна и да му върнат стотина хиляди ковчега. кремълскиятнедомътек от друго не разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
я, някои имат просветления. рядко, но не нищо като всички други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Макрон призова за нова сделка по сигурността в искрен диалог с Русия == до сега диалога не е бил искрен, сиреч топане на топката. И какво се рабързахте ве? За къде?! Спокоо, Хегемона има грижата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още