IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на активи в Европа преминават към предлагането на ESG продукти

Почти 72% от мениджърите на активи в Европа са готови да спрат пускането на пазара на всички продукти, неотговарящи на критериите на ESG

20:35 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Над две трети от европейските мениджъри и доставчици на активи обмислят спиране на пускането и на разпространението на продукти, които не отговарят на стандартите за ESG (за екологично, социално и корпоративно управление), показа проучване на PwC Luxembourg, цитирано от Ройтерс.

Проучването сред 3354 респонденти предполага, че ESG активите в Европа може да се разраснат с между 7,4 трлн. евро и 9 трлн. евро до 2025 г., с което да вземат дял от до 56% от активите във всички европейски взаимни фондове (спрямо дела от 37% в края на миналата година).

Почти 72% от мениджърите на активи в Европа са готови да спрат пускането на пазара на всички продукти, неотговарящи на критериите на ESG, като повече от 60% планират да направят това до края на 2024 г., пишат експертите от PwC в своя доклад, добавяйки, че предвиждат дългосрочни предизвикателства за тези мениджъри на активи, които поддържат едновременно ESG продукти и такива, които не са по критериите.

Сред независимите финансови съветници, частните и търговски банки, 68% планират да спрат да разпространяват такива продукти, като половината от тях смятат това да стане в рамките на предстоящите две години.

„Тъй като регионалните регулации стават все по-строги и усилията за разработване на глобални ESG стандарти се засилват, мениджърите – особено тези, които желаят да се конкурират на световно ниво – ще бъдат подтикнати да приведат в съответствие с ESG своите продукти и операции“, каза Оливие Каре от PwC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още