IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Европа да остави потребителите да понесат тежестта от по-скъпата енергия

По този начин ще се стимулира енергоспестяването и ще се избегне по-сериозен удар върху местните икономики, изтъква институцията

21:00 | 04.08.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди европейските правителства относно намесата им с широка финансова подкрепа във все по-усложняващата се енергийна криза в региона, съобщава CNBC, цитирана от БТА.

Вместо това потребителите би трябвало да понесат тежестта на по-високите цени, за да се стимулира спестяването на енергия и да се подпомогне преходът към "зелена" енергия, изтъква базираната във Вашингтон институция.

МВФ подчертава, че правителствата трябва да се стремят да защитят най-уязвимите домакинства с целева помощ, но отбелязва, че сегашните политики, целящи да предпазят всички потребители от покачващите се цени, ще нанесат удар на европейските икономики (много от които вече са на ръба на рецесия) и ще попречат на енергийния преход. 

"Правителствата не могат да предотвратят загубата на реален национален доход предвид шоковите условия в търговията. Те трябва да позволят цялото увеличение на цените на горивата да се прехвърли на крайните потребители, за да насърчат енергоспестяването и отказа от изкопаеми горива", пише европейският офис на МВФ.

Според институцията сегашната политика на повечето европейски правителства в подкрепа на потребителите е краткосрочна мярка и ще им струва около 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, като освен това ще продължи да надува търсенето, а оттам - и цените.

Пълното компенсиране на увеличението на разходите за живот за най-бедните 20% от домакинствата ще струва на правителствата сравнително по-малко – средно 0,4 на сто от БВП за цялата 2022 г., според МВФ.  Ако се направи същото за най-бедните 40 на сто от домакинствата, то това ще струва 0,9 процента от БВП, добавя финансовата институция.

В документа се посочва, че е "уместно" правителствата да подкрепят някои бизнеси от първостепенно значение при краткосрочния скок на цените, например, ако Европа се сблъсква със спиране на газовите потоци от Русия.

Тъй като обаче се очаква цените да останат по-високи няколко години, като цяло аргументът за подкрепа на бизнеса е слаб, добавя МВФ.

Коментарите на МВФ идват, докато европейските правителства усилено търсят начини да намалят потреблението на електроенергия и зависимостта си от руските газ и петрол.

Междувременно енергийните гиганти продължават да жънат плодовете от по-високите цени, като BP оповести днес най-голямата си тримесечна печалба от 14 години, припомня CNBC, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера  разкритикува остро петролните и газови компании, които според него видимо се възползват от енергийната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Трябва всички да знаем ,че за това, което се случва СЕГА единствено виновен е мизерникът путин. === На тая платена от.качалка единствено Путин й е виновен, че е допустал чавка да й изпие акъла. Затова не й се смейте на празноглавите писания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
bigiadri
преди 1 година
Трябва всички да знаем ,че за това, което се случва СЕГА единствено виновен е мизерникът путин.Западният свят за десетилетия ще бъде затворена страница за русия. Ще дойде време и те ще се умилкват за да ги забележи Запада,но Китай ще ги работи от тук нататък и те няма да има как да се откачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Гнъс , гнъс , колко да е гнъс ?! Повече от гнъста митрофанова и гнъсът копейкин едва ли ... Или искаш пак да трупкаме дългове , щото разбираш ли aldy and Co. , не могат да работят нищо свестно и полезно за да си изкарват кинтите почтено , а само ходят като ниско платени митингаджии на манифестациите на *** и замерят хората със снежни топки ?! Ужасът на цоциалистите , да няма субсидии/помощи за ток , вода , хляб , кисело мляко , бира , памперси , почивка в бунгало на Мичурин , билети за концерт на Лили Иванова ... !! ... Не ти ли харесва какво спретна зануленият денацификатор ... ?! ... Да не би да имаш проблем със сметката за ток ... ?! ... чемодан --> вокзал --> масква --> там всичко е безплатно ... :))) ... тук не е ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Газта я спреха нефелните крадци на съдомиялни машини , щото им требвали рубли ... Некои се излъгаха и започнаха да им плащат на убийците на деца в рубли , те и на тех им я спреха газта . Са требвало на дворяните на зануленият клептократ , да си имат достъп до имотчетата във Виена и корабчетата в Монако , а и да продължават да денацифицират по желание който и където си искат ... Е , това читаво ли е според теб и другите изрожденци ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Редно е , съгласен съм с МВФ . === ТЕпичен гьотферен. Гнус. Ай сиктир от тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Първо забъркаха кашата с глупавите си политики, сега крайните потребители трябва да я ядат. Да не би те да печатаха пари като луди? Да не би те да спират покупките на газ без да са намерили алтернатива? Никой от тези политици няма да прескочи летвата при следващите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
гълтач , изу гaлошитe и айде на интернета ... :))) ... обратен и нефелен , често срещана комбинация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Така де, за целите на AGENDA 2030 трябва да сме бедни, да не притежаваме нищо, да не потребяваме нищо, да разчитаме на държавна милостиня за дажбата си от буболечков протеин. Всичко е точно по план. Не теория на конспирацията, а практика на конспирацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
ти ше го лапкаш с кеф на всеки който даде леФ отгоре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Редно е , съгласен съм с МВФ . Тука из форума всички са заможни и имотни , нема да го разберат , че токът е станал 700-800лв на апартамент . В това число и антибанкстъра nkavrakov1982 , владетеля на тайните на имототъргашите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още