IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Ръст на лихвите може да има едва през 2019 г.

Разходите за скъпата парична политика вече не са оправдани от предимствата, смятат все повече централни банкери

15:37 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Евалд Новотни, член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), и през следващата година увеличаването на лихвите в еврозоната няма да е тема на разговорите. Всички централни банки в света следвали правилото, че „е нужно известно време" след края на програмите за покупките на облигациите, за да се завърти посоката на лихвите, казва гуверньорът на австрийската централна банка в интервю за местната телевизия ORF.

„Това ще рече, че е реалистично едва през 2019 г. да настъпи перспективата за промяна на лихвената политика“, коментира австрийският банкер. 

През октомври Съветът на ЕЦБ реши да удължи срока на програмата си за стимули, но да свие наполовина месечния обем изкупувани активи. До края на 2017 г. планът за количествени улеснения продължава с месечен темп от 60 млрд. евро, а от януари тази сума ще бъде 30 млрд. евро. Същевременно ЕЦБ удължава срока на действие на плана за стимули до септември 2018 г., но може да го удължи и още ако е необходимо.

Според президента на германската централна банка Йенс Вайдман обаче е нужно банкерите да сложат твърда дата за край на покупките.

Новотни казва, че в този аспект е „абсолютно на едно мнение“ с германския си колега. След септември 2018 г. важното било да се даде знак, че покупките приключват. Това обаче ще важи само при условие, че икономиката се развива според очакванията.

„Смятам, че има движение в дискусията по отношение на по-свободната политика на централната банка в бъдеще“, казва още Новотни. „Защото има все повече колеги, които считат, че вече сме в опасност, че разходите за тази скъпа парична политика вече не са оправдани от предимствата“, допълва той.

От март 2015 г. банката придобива държавни облигации на страните от еврозоната и други облигации. По този начин тя иска да накара банките от валутния блок да инвестират по-малко в подобни облигации, а вместо това да предоставят повече кредити за бизнеса. Това би трябвало да насърчи конюнктурата и да се погрижи за ръст на цените, тъй като инфлацията все още е значително под целевото ниво от 2 на сто.  

Повече за макроикономическите показатели и за форекс пазара може да научите на шестото издание на Investor Finance Forum - най-големият форум за инвестиции и финанси в региона, организиран от Investor.bg. Събитието ще постави фокус върху макро трендовете в инвестициите,тенденциите при договорните фондове, криптовалутите и валутната търговия. Вижте повече за лекторите и програмата на financeforum.investor.bg

Заповядайте на 1 декември 2017 г. в Интер Експо Център София и станете част от най-голямото общество на индивидуални и институционални инвеститори в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още