Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ограничаването на газовия приток от Русия няма да възстанови цените в Европа

Тенденцията на слабо търсене и спадащи цени е набрала инерция и спадът на доставките от големите регионални производители не води до положителни новини

Ограничаването на газовия приток от Русия няма да възстанови цените в Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Пренасищането с природен газ на европейските пазари е толкова голямо, че не се очаква никакво подобрение дори и на фона на ограничаването на притока от страна на най-големия доставчик за региона – Русия, съобщава World Oil.

Европа е залята от природен газ, тъй като търсенето намаля заради ограничителните мерки, свързани с овладяването на пандемията от коронавирус, а на много места газовите хранилища вече са пълни.

Докато трейдърите търсят знаци за нормализиране на пазарните условия, когато ключови производители като Русия и Норвегия започват да ограничават потоците към Европа, руският газов гигант „Газпром“ намали доставките през ключовата връзка между Беларус и Полша. Решението на Русия обаче се оказва недостатъчно, за да доведе до устойчив ръст на цените.

„Търсенето на природен газ е много слабо и ниските цени сигнализират, че доставките трябва да бъдат прекъснати“, коментира ситуацията Тревър Сикорски, газов анализатор в базираната в Лондон Energy Aspects Ltd. Според него тази тенденция ще се задържи. 

Още по темата

Русия

Доставките на природен газ от Русия по газопровода „Ямал-Европа“, който минава през Беларус и Полша до Германия, бяха възобновени в понеделник (1 юни), след като миналата седмица се понижи до нула.

С изтичането на дългосрочна транзитна сделка за „Ямал“ руската „Газпром“ трябва да резервира капацитет за използване на връзката. Ще има дни, при които трасето няма да се използва, а решението за спиране на износа се основава на краткосрочните разходи, заявиха от Sova Capital след разговор с газовия производител миналия месец.

Решението на Русия да намали доставките се счита за временно, смята Адриен Колиньо, старши анализатор в WoodMackenzie Ltd. Вероятно износът ще се увеличи през юни, когато „Газпром“ се сдобие с по-дългосрочни сделки за капацитет, които струват по-малко от ежедневните резервации, предполага експертът.

Цените на газовия хъб в Нидерландия паднаха до едва 3,365 евро на мегаватчас през миналия месец, или до около 40 долара за 1000 куб. метра. Тези нива показват, че икономиката се е влошила дори за производители като „Газпром“. Руската компания плаща средно около 47 долара за 1000 куб. метра транзитни разходи за газопроводи, според VTB Capital.

„Газпром“ вече заяви, че тази година износът му ще се свие до около 167 млрд. куб. метра от почти 199 млрд. куб. метра през миналата година.

Но всички съкращения на доставките все още трябва да съответстват на договорните задължения на производителите и техните усилия за запазване на пазарен дял. Катар, най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) в света, вече каза, че няма да намали доставките.

И въпреки че САЩ, най-бързо растящият производител на LNG, е отменил някои товари за юни и юли, износът продължава да е с около 10% над нивата от предходната година, посочва Дмитрий Лукашов от VTB Capital.

Тъй като фючърсите на природния газ в САЩ за доставка през септември вече са с по-високи стойности от цените в Нидерландия, горивото изглежда все по-малко привлекателно за купувачите в Европа.

Норвегия

Норвежките газови доставки са намалели с около 11% спрямо същия период на миналата година.

Страната може да отложи производството от двете си гъвкави полета – „Трол“ и „Осеберг“ - колкото е възможно повече - поради лошите пазарни условия, заявяват от Energy Aspects.

„Производителите трябва да намалят предлагането, като въпросът е до каква степен съществува задължение за предоставяне на газ, дори ако търсенето е потиснато“, изтъква Кристоф Меркел, управляващ директор на Merkel Energy Consulting.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 година
нещо гнило има тук ... импа рече , че по-евтино от руския тръбен газ по света нема ... как катарците карат газ от незнам къде си там по пясъците на толкова ниска цена , че и сметката им излиза ... ?! ... били резервирали капацитета на zeebrugge hub до 2044г , поръчали са 100 кораба за превоз на lng ... хммм ...

Още от Европа
Европейските борси завършиха седмицата на червено