Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Популизмът може да струва на Италия 626 млн. евро годишно

С толкова повече правителството в Рим ще трябва да плаща, ако предпочете издаването на държавни облигации пред участието в нова програма на ЕСМ

Популизмът може да струва на Италия 626 млн. евро годишно

Снимка: Getty

Популизмът в Италия не е евтино удоволствие и може да струва на правителството в Рим около 626 млн. евро на година.

Това е сумата, която Италия ще спестява годишно, ако се включи в новата програма на еврозоната, която ще удължи кредитните линии на затруднени държави при почти нулеви лихви.

Но италианското правителство не се е ангажирало с участието в кредитна схема на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), като по думите на властите в Рим те няма да се възползват от 36-те милиарда евро, до които имат достъп, заради стигмата около спасителния фонд.

Новата програма ще е с максимален среден матуритет от 10 години за кредитите и по всяка вероятност изплащаната лихва ще е от около 0,1% или 36 млн. евро годишно за цялата сума. Но ако вместо това Италия се насочи към облигационния пазар, за да финансира възстановяването си с 10-годишен дълг, ще трябва да се справя с разходи от порядъка на 1,84%. Това означава, че за същата сума Рим ще трябва да плати около 662 млн. евро лихви всяка година.

Програмата на ЕСМ все още не е финализирана и всички подробности около нея и кредитните линии може да не станат известни, докато тя не влезе в сила – т.е. около 15 май.

Популистките партии в Италия представят сключването на споразумение с ЕСМ като „продажба“ на страната на Европа, убеждавайки избирателите си, че по този начин тя ще изгуби контрола върху финансите и бъдещето си.

В тази връзка финансовият министър Роберто Гуалтиери се опитва да обясни, че специалните фондове на ЕСМ за икономическо подпомагане нямат почти никакви условия, свързани с отпускането на пари, освен че средствата трябва да бъдат похарчени за свързани със здравеопазването цели.

Още по темата

И въпреки гаранциите на Брюксел, че заемите нямат други условия, италианските популисти не отстъпват от тезата, че кредитните линии ще подкопаят италианския суверенитет. А това е проблем за премиера Джузепе Конте, който е изправен пред призиви да издаде нова порция италиански дълг.

„ЕСМ не е подарък, той отпуска пари, които трябва да бъдат върнати при точни условия, определени в Брюксел, а не в Италия“, заяви опозиционният лидер матео Салвини пред репортери в петък. „ЕСМ е опасен път, лишен от сигурност, докато извънредните емисии държавни облигации „Италианска гордост“ (гарантирани от ЕЦБ) дори при най-висока цена, няма да представляват никакъв риск или да поставят каквито и да е било условия пред Италия“, допълни още той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Оптимизмът около намирането на ваксина срещу COVID-19 окрили индексите в Европа