IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce ще съкрати поне 9 хил. души заради кризата в авиоиндустрията

Компанията ще спести годишни разходи в размер на 1,3 милиарда паунда с прилагането на мярката

11:40 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Британският производител на самолетни двигатели Rolls-Royce обяви, че ще съкрати най-малко 9000 работни места от световния си персонал, който наброява 52 хил. души, за да се адаптира към свития авиационен пазар заради пандемията, предава Bloomberg.

Rolls-Royce, която доставя двигатели за големи самолети като Boeing 787 и Airbus A350, допълва, че загубата на работни места ще се отрази предимно на нейния граждански аерокосмически бизнес и централните поддържащи функции.

С мярката компанията ще спести годишни разходи в размер на 1,3 милиарда паунда (1,59 милиарда долара). Разходите за преструктурирането ще възлязат на около 800 милиона паунда.

Компанията ще намали и разходите за предприятията, за имотите и други разходи.

Пътуванията рязко се свиха през март заради наложените ограничения от правителствата по света, за да се спре разпространението на коронавируса.

Авиокомпаниите заземиха по-голямата част от флотилиите си и може и да не се нуждаят от толкова много нови самолети в бъдеще предвид очакваното бавно възстановяване на сектора. Това сериозно засяга бизнеса на Rolls-Royce, която печели от броя часове, в които двигателите и летят.

Седалището на компанията е в Дарби, Англия. Около две трети от работните му в подразделението за гражданска авиация са базирани във Великобритания.

Rolls-Royce стартира незабавно консултациите със синдикатите за съкращенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още