IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е платила 102 млн. долара по емисия еврооблигации

Парите са насочени към Националния депозитар за сетълмент на Русия

11:57 | 29.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руското финансово министерство заяви във вторник, че е изплатило изцяло купон по еврооблигациите с падеж през 2035 г., предава Ройтерс.

Това е третото плащане по руски дългови книжа след въвеждането на безпрецедентните западни санкции, поставили под въпрос способността на Москва да обслужва дълга си в чуждестранна валута, посочва информационната агенция.

Министерството казва, че е насочило 102 млн. долара за изплащане на купон по еврооблигациите към Националния депозитар за сетълмент на Русия.

„Руското министерство на финансите е изпълнило изцяло задълженията си за обслужване на държавни ценни книжа на Руската федерация в съответствие с проспекта за еврооблигациите“, казват още от министерството.

Не се посочва дали плащането е изпратено до Euroclear, или е обработено допълнително към чуждестранни притежатели на еврооблигации.

Според проспекта на еврооблигациите сетълментът с инвеститори се извършва чрез Националния депозитар за сетълмент и Euroclear и „ако по независещи от нея причини Руската федерация не е в състояние да извършва плащания... в щатски долари“, сетълментът може да бъде в евро, лири стерлинги, швейцарски франкове или руски рубли.

Нито Euroclear, нито Националният депозитар за сетълмент са отговорили веднага на искането на Ройтерс за коментар.

По-рано през март Русия плати 117 млн. долара и 66 млн. долара в купони по облигации. Тази година Москва трябва да плати общо 3,4 млрд. долара.

Следващото плащане от Русия е на 31 март, когато трябва да бъдат преведени 447 млн. долара – най-голямото плащане за годината. Първото пълно изплащане на главница, от 2 млрд. долара, се дължи на 4 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Е и като са отказали ,какво То и ти в магазина ,също можеш да откажеш да платиш ,въпроса е какво ще получиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
ЕС отказва да плаща за руския газ в рубли БРЮКСЕЛ, 29.03.2022 13:49 (БТА)Европейският съюз споделя становището на страните от Г-7, които отказаха вчера да плащат доставките на руски газ в рубли. Това заяви днес говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че енергийните министри от Г-7 са настояли за спазване на договорите с Москва, където ясно е предвидено плащанията да се извършват в евро или долари. Говорителят отхвърли възможността да се изпълни желанието на руския президент Владимир Путин рублата да се възприеме като разплащателно средство по вече сключените договори.По думите на говорителя руските транзитни газови доставки през Украйна за ЕС продължават. Говорителят не уточни дали се наблюдава промяна в обема на доставките от началото на войната в Украйна, както и дали очакваният внос на втечнен газ от САЩ ще бъде свързан с фракинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Ха- каква изненада- нали уж всички плащания на просия, включително и по държавния й дълг, щяха да се плащат САМО в руски рубли, а- какво станА сега- що русия не плати точно това плащане в руски рубли, а в омразните им американски долари;D Не работили санкциите, а- тогава що плащането не е само в руски рубли и путин сам НАРУШИ собственият си президентски указ- всички плащания на русия с чужди контрагенти да се извършват само в руски рубли;D Да не би, защото държавите от Г-7 ОТКАЗАХА да плащат руския газ и петрол в руски рубли, като директно посочиха на путин, че руското искане такова плащане означава де юре неизпълнение на договора ОТ СТРАНА НА РУСИЯ и че това означава, че изправната страна по договора има правото да НАСТОЯВА договора да се изпълнява мот-а-мо- т.е. плащанията по него да се извършват САМО в уговорената в писмените му клаузи валута- НЕ и в руски рубли;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Някак си неудобна тая новина Такава една ... руския фалит Абе май си руски фейк Русия няма пари всички наши експерти по Русия начело с Иво Инджев казват Русия фалира и загуби войната Е и Христо Грозев най компетентния по Русия дори каза че ВСУ са в общо настъпление по всички фронтове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Чичо Сам ,скоро ще остане сам!.. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Наис ! Чичо Сам ще ви даде още кредити за да плащате репарациите няма страшно. Приключвайте по бързо тази война. Имате страхотна държава, страхотни ресурси, страхотни хора, но управниците ви са "дърво". Само си погледнете средната продължителност на живот на мъжете (59 години). Руските управници никога не са мислили за руския народ ! Още от царско време !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още