IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер: Не сме 51-ият американски щат!

Бившият германски канцлер определи законодателството на САЩ срещу проекта "Северен поток 2" като „самонадеяно"

18:02 | 31.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Герхард Шрьодер. Снимка: Ройтерс</p>

Герхард Шрьодер. Снимка: Ройтерс

Директорът на проектната компания "Северен поток 2" Герхард Шрьодер разкритикува остро санкциите на САЩ срещу газопровода в Балтийско море. „Съединените щати искат да определят с кого можем и с кого не можем да търгуваме. Не можем да приемем това. Ние не сме 51-ият щат в САЩ ", каза бившият канцлер на Германия в интервю за Neue Osnabrücker Zeitung във вторник. Шрьодер е президент на надзорните органи на тръбопроводните компании "Северен поток 2" и  "Северен поток".

САЩ предупреждават, че ЕС е твърде зависим от руския газ. Те искат да предотвратят реализацията на проекта и затова наложигха санкции срещу него. Освен това САЩ биха искали да продават собствен втечнен газ в Европа. Строежът на "Северен поток 2" струва около десет милиарда евро. Русия възнамерява сама да изгради газопровода, засегнат от замразяване. Шрьодер пък показва увереност, че проектът скоро може да влезе в експлоатация.

Шрьодер определи законодателството на САЩ срещу проекта като „самонадеяно". Санкциите са намеса във вътрешните работи на Федералната република, „каквато не сме виждали от обединението насам", казва той. Подходът на САЩ засягалне само бизнеса с Русия, но и този с Иран и Китай.

Бившият канцлер вярвал, че предполагаемото усилие на САЩ да допринесаъ за енергийната сигурност на Европа със закон е смехотворно. „Ще приемем ли в Бундестага санкции срещу Съединените щати, за да защитим човешките права на американско-мексиканската граница? Има причини за това“, казва Шрьодер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
241710
преди 4 години
Толкова много правописни грешки. Бойчо, Бойчо...оглави класацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 17
ing5rov
преди 4 години
*** , немският народ не е избирал нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 4 години
Правилен избор на немският народ, предвид факта че другата опция е да стане губерния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още