IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните данни за германската икономика тласнаха нагоре европейските борси

Stoxx 600 се повиши с 0,5% в сряда

19:58 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха ръст в сряда, тъй като секторите, които се очаква да се възползват от възстановяването на икономиката, бяха подкрепени от силните данни за германския ръст. Но опасенията от възможно повишаване на инфлацията ограничиха ръстовете, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с покачване от 0,5%. Германският DAX прибави 0,8% към стойността си до ниво от 13 976 пункта, след като данни показаха силен износ и стабилна строителна дейност, които са помогнали на най-голямата икономика в Европа да нарасне с 0,3% през четвъртото тримесечие, надминавайки очакванията.
Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,5% до равнище от 6658,97 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,31% и приключи деня на ниво от 5797,98 пункта.

Туристическият сектор отбеляза скок от 1,9% и доближи едногодишен връх, като поведе ръстовете в Европа на фона на оптимизма в големите страни за вдигане на блокадите заради коронавируса.

Но Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) съобщи, че авиокомпаниите ще трябва да се справят с още насрещни ветрове през 2021 г.

„През последните дни пазарът отбелязваше спад заради високи оценки, но инвеститорите приемат все повече факта, че европейските икономики бавно се отварят отново, а печалбите се подобряват, настоящите оценки на акциите може да бъдат оправдани“, коментира Крис Бошам, главен пазарен анализатор в IG Group.

Бенчмаркът Stoxx 600 се повиши с близо 50% спрямо дъното си от март миналата година благодарение и на мерките за стимулиране на икономиките, но все още е далеч от скока със 75% на S&P 500 в САЩ.

Във вторник гуверньорът на Фед Джером Пауъл повтори, че лихвите ще останат ниски въпреки индикациите за растяща инфлация, като успокои някои страхове от внезапно секване на паричните стимули.

„Макар че нов пакет от стимули със сигурност ще бъде приветстван от пазарните участници, страховете от инфлация остават, въпреки че те са омаловажавани от ръководителите“, казва Милан Чуткович, пазарен анализатор в Axi.

„Тъй като повече страни планират повторно отваряне на икономиките си, вниманието може бавно да се върне към стойността на акциите“, допълва той.

На корпоративния фронт книжата на AstraZeneca поевтиняха с 0,2%, след като компания уведоми Европейския съюз, че очаква да достави под половината от ваксините срещу COVID-19, за които е сключила договор да достави през второто тримесечие.

Норвежката компания за сьомга Bakkafrost беше най-големият губещ в процентно отношение в Stoxx 600 за втора поредна сесия, след като обяви загуба за четвъртото тримесечие заради пандемията.

Цената на акциите на германската компания за спортни стоки Puma се понижи с 2,1%, след като тя съобщи, че очаква тежки последици за резултатите си от блокадите до края на второто тримесечие.

Книжата на Telecom Italia поскъпнаха с 9,2%, след като компанията съобщи, че печалбата и приходите й от продажби ще се стабилизират тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още