IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След бума през 2020 г. броят на акционерите в Германия отново намалява

17,1% от населението на страната участват в борсовия пазар, т.е. всеки шести човек на възраст над 14 години.

08:44 | 20.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След бума през 2020 г. през миналата година броят на акционерите в Германия отново спадна. Средно за годината малко под 12,07 млн. души в страната са имали акции, дялове в акционерни фондове или дялове в борсово търгувани индексни фондове (ETF), обяви Германският институт за акциите (DAI), който се финансира от най-големите компании на DAX.

Това е с 280 000 по-малко, отколкото година по-рано, когато броят на акционерите в Германия достигна 12,35 милиона - най-високото ниво от почти 20 години насам. От 2020 г. статистиката на DAI включва и чуждестранни акционери, пребиваващи в Германия.

Все пак през 2021 г. се отчита третия по големина брой частни вложители в акции началото на събирането на данни. От най-ниската точка след финансовата криза през 2010 г. досега 3,7 милиона граждани са инвестирали пари в акции, фондове или ETF-и.

„След рязкото увеличение през 2020 г. броят на акционерите се стабилизира на високо ниво", отбеляза ръководителят на организацията Кристин Бортенленгер във Франкфурт в сряда, цитиран в прессъобщение. Според настоящото проучване 17,1% от населението на Германия участват в борсовия пазар, т.е. всеки шести човек на възраст над 14 години. „Така че 2021 г. беше още една добра година за борсовата култура в Германия", обобщи Бортенленгер.

Организацията обяснява спада с факта, че някои инвеститори са прибрали печалбите си след увеличението на курсовете. Възможно е новите участници да са се колебали и защото са смятали, че са пропуснали „правилния" момент за навлизане на пазара.

DAI твърди, че инвестициите в акции са необходими за натрупване на активи и осигуряване на старини, особено с оглед на сегашните ниски лихвени проценти по спестяванията. „За да могат още повече хора да се възползват от това, новото федерално правителство трябва допълнително да подобри рамковите условия за капиталовите инвестиции", настоява Бортенленгер. „Капиталовите печалби от акции следва да бъдат освободени от данъци след изтичане на периода на притежание, а акциите следва да се превърнат във фиксиран компонент на пенсионното осигуряване“, пояснява той. Подобни идеи има и настоящата управляваща коалиция в България.

 

 

От 12,1 милиона собственици на акции около една трета са жени. Това са близо четири милиона жени, които спестяват в акции. По-ниският дял на жените се наблюдава във всички възрастови групи. Това е явление, което се наблюдава и през предходните години. "Все още твърде малко жени се възползват от възможностите, които предлага инвестирането в акции", заявява Бортенленгер и настоява: "Нека говорим повече за парите - и особено с нашите майки, дъщери и внучки. Това насърчава интереса към собствените финанси и по-специално към инвестициите в акции". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още