Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Студената вълна в Европа пак изнерви газовите пазари

Заради ниските резерви в газохранилищата цената на газа ще остане висока през цялата зима

Студената вълна в Европа пак изнерви газовите пазари

Снимка: Bloomberg LP

След краткото успокоение цената на природния газ в Европа отново тръгва нагоре и фючърсите за януари на нидерландския хъб TTF, който е референтен и за българския пазар, се търгуват за 93 евро за мегаватчас, спрямо 65 евро в началото на ноември. Причината е необичайно студената вълна, която обхваща части от континента и върна страховете от недостатъчните резерви в газохранилищата, пише Ройтерс.

До голяма степен пазарите се бяха успокоили, след като Русия започна да нагнетява газ в съоръженията, с които оперира в Европа. Имаше и надежди, че доставките ще се увеличат, когато влезе в експлоатация и "Северен поток 2".

Още по темата

Но вместо това отоплителният сезон започна със студени вълни още в началото на октомври, а в допълнение и в момента процедурата по сертифицирането на газпоровода е замразена и не е ясно колко време ще отнеме да потече газ от Русия за Германия по тръбите.

Заради по-ниските от нормалното температури от началото на октомври до края на ноември от газохранилищата в 27-те държави от ЕС и Великобритания вече са използвани около 58 тераватчаса, което е най-високото ниво за този момент от годината за последните 10 години. А газовата година започна с най-ниското ниво на резерви в газохранилищата от 2013 година насам.

Енергийната криза на Европа не си е отишла, макар и вече да не е водеща новина, изместена от опасенията за новия вариант на коронавируса, пише още Ройтерс. Опасенията на анализаторите са, че цените на газа ще продължат да растат поне до края на февруари, когато вече наближава краят на отоплителния сезон в Европа.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
vzhekoff до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти четеш, а пръдлеФ произвежда газ :)
1
 
5
 
5
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 месец
Стоенчик, аз пък съм доволен, като чета новият деветмесечен отчет на Газпром - т.е. отчет, хванал едва началото на сосният скок на цените - и то отчет, отчитащ печалби в поскъпваща през цялата година рубличка !!! Нз откога те моля да обясниш шестмесечният отчет на Газпром и да кажеш как той се съотнася с твоите твърдения... е, сега имаш да обясняваш деветмесечен. А аз ще си тупна в джобчето по около доларче дивидент на акция. Дано все някога да разбереш, че при тия цени (дължащи се немалко на забавянето на пускането на СП 2), "патокът" ще се изплати и без да работи !!!
5
 
2
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В Европа никой не пише за природният газ, а притеснения относно него липсват. Евентуално някой кремълски лакeй(платен като Шрьодер например) започва да стене, как ще замръзнем. Хранилищата са над 70% пълни, а даже преди два дни путин проумя, че потреблението на газ пада. Не се сбъдна мечтата му Европа да припка, за да му пусне тръбата в експлоатация. Лично аз съм много доволвен, виждайки как газпром продава на германия и Австрия на 270$ за 1000, а те препродават по 1000$ на спота. Жyжани ще изгуби едни 20-30 000 000 000 долара, а след това ще се напъвада ги печели. Жyжи, жyжи, вчтър те вее на бял кон качен.
2
 
3
 
3
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как е, СП-2 вижда ли се през кривият макарон. Юни, юли кога? И оператора да няма нищо общо с газпром!
4
 
0
 
2
vzhekoff до: markov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да не забравяме, че зелю ще вкисва и ще отделя био-метан, а пръдлеф също отделя газове. Метан ще има :)

Още от Европа
Естония, Унгария и Полша спъват бързото въвеждане на 15% корпоративен данък в ЕС