Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съдът на ЕС: Само ние решаваме дали институциите на блока спазват правилата

Изявлението е във връзка с решението на Федералния конституционен съд в Карлсруе, според което покупките на държавни облигации от ЕЦБ са незаконни

Съдът на ЕС: Само ние решаваме дали институциите на блока спазват правилата

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съдът на Европейския съюз (ЕС) обяви, че само той може да решава дали органите на ЕС нарушават правилата на блока, предава Ройтерс.

Изявлението на институцията е във връзка с решението на Федералния конституционен съд в Карлсруе, според което покупките на държавни облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) са незаконни, защото нарушават германския основен закон.

Германският съд постанови, че ЕЦБ е надхвърлила мандата си с покупките на облигации и че Бундесбанк трябва да напусне схемата до три месеца, освен ако ЕЦБ не докаже необходимостта и.

Съдът на ЕС даде зелена светлина на програмата на ЕЦБ за покупки на облигации през 2018 г. Тази схема запази еврозоната след дълговата криза, но критиците и твърдят, че е наводнила пазарите с евтини пари и е насърчила някои правителства да прекалят с разходите.

„За да се гарантира, че правото на ЕС се прилага равномерно, единствено Съдът на справедливостта, който е създаден за тази цел от държавите членки, е компетентен да постанови, че акт на институция на ЕС противоречи на правото на ЕС“, посочва се в изявление на институцията.

Още по темата

В изявлението пише още, че различията между националните съдилища относно валидността на такива актове биха застрашили единството на правния ред на ЕС и дори биха дали предимство на някои държави от ЕС пред други.

„Подобно на други органи на държавите членки, националните съдилища са длъжни да гарантират, че правото на ЕС се прилага с пълна сила. Това е единственият начин за гарантиране на равенството на държавите членки в Съюза“, посочват още от Съда на ЕС.

Попитана дали може да се стигне до съдебно дело срещу Германия, Европейската комисия каза, че все още анализира германското решение.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони заяви отделно, че не смята, че решението ще тежи върху паричната политика на еврозоната, като подчерта независимостта на ЕЦБ.

Решението на германския съд може е да създаде прецедент за конституционните съдилища в ЕС, коментира Мигел Поярес Мадуро, професор в Европейския университетски институт във Флоренция и бивш съветник в Съда на ЕС.

„Това може да доведе не само до засилване на напрежението между националните конституционни съдилища и Съда на ЕС, но и между самите национални конституционни съдилища, тъй като те ще се чувстват еднакво изкушени да станат активни участници в преговорите за европейските големи сделки за това как за да отговорим на настоящата криза“, коментира той в блога си по конституционни въпроси.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 23 септември