IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обеща да не строи небостъргач в Гренландия

Президентът потвърди интереса си към Гренландия. „Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно", заяви той

08:42 | 20.08.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп направи опит да превърне в шега желанието си да купи Гренландия от Дания, като обеща да не строи небостъргач на арктическия остров, предаде БТА.

„Обещавам да не причинявам това на Гренландия", написа бившият магнат на недвижими имоти в туит, придружен с фотомонтаж, на който неговият огромен хотел с позлатени прозорци в Лас Вегас се издига на фона на гренландски пейзаж.

Тръмп публикува туита след като и датският министър-председател Мете Фредериксен, и премиерът на Гренландия Ким Килсен заявиха, че автономната датска територия не е за продан.

В неделя американският президент потвърди интереса си към Гренландия. „Тази идея се появи и аз казах, че от стратегическа гледна точка това със сигурност е интересно", заяви той.

Островът, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания запазва контрол над външните отношения, отбраната и валутната политика. 

В петък се появиха слухове в медиите за намерението на президента да купи острова. Предложението на Тръмп „трябва да е първоаприлска шега“ с няколко месеца закъснение, написа в тогава в туит бившият датски премиер Ларс Локе. В САЩ обаче новината предизвика смесени настроения, като според републиканския представител в Камарата Майк Галахар САЩ имат стратегически интереси на острова и въпросът би трябвало да се разглежда.

Макар 2,2-та милиона квадратни километра, на които се простира островът, да са предимно ледена пустош, Гренладия е дом и на американската военновъздушна база Тюл – най-северно разположения обект на САЩ.

Новината за необичайното намерение на Доналд Тръмп бе съобщена седмици преди първото посещение на държавния глава в Дания на 2-3 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
Ами нямаше да седи много добре в медийното пространство, ако директно беше изтипосъл, че е отишъл в Дания с моркова и тоягата, да обяснява на местните вождове, че щатите трябва да си запазят контрола върху руско-европейската газова търговия и доставки, чрез контрол на украинското трасе ... и затова , тука се плюнчим с такива откровени ***-теми, като тази за Гренландия ;)Между другото по същото време, от другата страна барикадата, Путин беше на визита във Франция по покана на Макрон и в медиите пак нищо не излезе за СП2 ... били , уж обсъждали Сирия, Либия, глобалното затопляне, локалното затъпяване и прочие съдържателни въпроси;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Няма смисъл той абба не чете руска преса.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Или да гръмне някоя ядрена центрлка ..... лошо, че сме близо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
korn
преди 4 години
След като построи великата американска стена по границата с Мексико, за която както обеща плати Мексико, сега американския *** ще строи небостъргачи в Гренландия за които ще платят пингвините и белите мечки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
cum on ABBA face
преди 4 години
Ето какво пишат руснаците за Путин във форумите :Путин должен застрелиться.Не смотрите ТВпропаганду! Пусть они орут в ПУСТОТУПусть уходит, не справился с президентством, народ разочарованСука ..самая богатая страна по природным запасам а живем как в Африке ..ебучее правительство..Путин Должен СдохнутьПутинская ОПГ сделала с моей страной то, что не смог сделать Гитлер с СССР!!! Нас было 290 млн жителей, стало 140.... И то под большим вопросом....дальше сами думайте, а лучше действуйте!!!!!Путин и его бандиты и воры у власти это - разбитые дороги, разрушенные деревни и сла, зарплаты 7-14 т.р. в месяц, убивающая медицина, недообразование, процветающая, многомиллиардная коррупция, бандиты при погонах, мртвая экономика, дорогие, некачественные продукты питания, низкие, издевательские пенсии нашим бабушкам и дедушкам, высокие налоги и акцизы, всевозможные поборы, необоснованно высокие цены на коммунальные платежи и т.д. Сколько ещ будем терпеть? Терпилы бл*ть.ПУТИН ЭТО ВОЙНА, НИЩИТА И РАЗРУХА! Путина на нары!Путин - вор! Все эти средства украдены у народа России. Это непостроенные заводы и жиль, умершие люди не получившие профессиональной помощи, это еле выживающие старики и беспризорнве дети, множество талантливой молоджи неполучившие профессионального образования, это молодые семьи не имеющие возможности иметь 2х и более детей - не вырастить из-за нищеты, проданные и разрушенные заводы, шахты, фабрики и многое другое. Воры и убийцы должны за ВС ОТВЕТИТЬ ПО ЗАКОНУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Страхотно Ще се погребват ледници и ще се строят небостъргачи на тяхно място Гренландия я чака светло бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Ако му плащат на плюс ще вземе някоя стотинка(копейка?), но ако е на баланс плюс-минус не е за завиждане. АВВА, всеки средноинтелегентен човек знае, че в САЩ има 4-5 насилствени смъртни случая на 100 000 души население годишно, в русия са 8-9, а във Венецуела официално 60-70 а реално 100.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
https://youtu.be/S4CufDJ5km0?t=4886Ето ти картата на разтрелите в САЩ и после на масовите разстрели.Това, което и в САЩ трудно ще отриеш, ако не си в "бранша".Картата е за 2018 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
ха ха ... рижия китеник е готов цял ден да бълва глyпости , за да е в топа на медиите ... нали идат избори :))) ... и те му преписват и коментират недоразуменията и "мъдростите" ...авва , я коментирай оня руснак дето с брадвата изпозакла родата :))) ... и ти от перчема да не останеш по-назад , бълваш на кило ... на бройка ли ви плащат от петербург или на качество(плюсчета) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
cum on ABBA face
преди 4 години
Най-добрият начин за справяне с Русия - да изчакаме да се самовзриви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още