IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска да бъде медиатор в конфликта между Русия и Украйна

Готови сме да предложим оптимална подкрепа, за да намалим напрежението, заяви президентът Реджеп Ердоган

13:29 | 08.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Предложение за помощ в справянето с растящото напрежение между Русия и Украйна дойде от необичайно място. Турция е готова да бъде медиатор в конфликта, за да се избегне ескалация, обяви турският президент Реджеп Ердоган.

Предложението последва предупреждение от страна на американския лидер Джо Байдън, че САЩ и съюзниците им ще предприемат решителни мерки в отговор на каквато и да е било руска атака срещу Украйна, посочва Bloomberg.

Според турския държавен глава, чиято страна е дългогодишна членка на НАТО, именно действията на алианса и усилията му да задълбочи отношенията с Киев са причина за нарасналото напрежение. Москва настоява за обвързващи гаранции, че водения от САЩ съюз няма да приема нови членове на изток, в противен случай Москва ще разположи отбранителна техника в близост до неговите територии.

„Готови сме да предложим оптимална подкрепа, за да намалим напрежението между Русия и Украйна, което нараства през последните седмици, и да установим канал за диалог“, каза Ердоган пред репортери по време на посещение в Катар във вторник. „Със съгласието и на двете страни можем да предложим улеснение, медиация и подкрепа във всякакъв желан формат“, допълни още той.

В изказването си Ердоган засегна и темата за политиката на централната банка на страната. Той отново повтори призивите си за продължаване на серията намаления на лихвените проценти от институцията, като според него мярката в даден момент ще постави отново под контрол бушуващата инфлация.

Турската централна банка, която от септември намали лихвите с 400 базисни пункта до 15%, ще заседава отново за паричната политика на 16 декември.

На фона на отслабваща подкрепа и задаващи се през 2023 г. избори Ердоган се опитва да увеличи колкото се може повече и по-бързо икономическият ръст и създаването на нови работни места.

„Със сигурност не вярваме във високите лихвени проценти. Ще намалим инфлацията и обменните курсове с политика на ниски лихви“, каза Ердоган и допълни: „Високите лихви правят богатите по-богати, бедните по-бедни. Няма да позволим това да се случи“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още