IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на газ надвиши преносния капацитет между Украйна и Полша

Операторът на украинската газопреносна мрежа спря търговете за разпределение на капацитета и ограничи доставките по "къси разстояния"

16:54 | 12.01.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ниските температури в Европа увеличиха съществено търсенето на газ и то надхвърли вносния капацитет на виртуалната точка между Украйна и Полша,, съобщава операторът на газопреносната мрежа на Украйна GTSOU.

По тази причина и компанията ограничава износа в режим на "къси разстояния".

Капацитетът за пренос вчера беше разпродаден с премия от 4%, което се случва за първи път, посочват още от GTSOU. По тази причина и днес (12 януари) не беше организиран търг за количествата.

Преносният капацитет на връзката между Украйна и Полша е 12,9 млн. куб. метра на ден. Заявените поръчки са в размер на 11,1 млн. куб. метра на ден, а останалите количества се разпределят на тръжен принцип, обясняват още от оператора на газопреносната мрежа на Украйна.

Заявките за последния търг са надхвърлили 3 млн. куб. метра.

Доставките по т.нар. "къси разстояния" се предоставят само при наличие на технологичен капацитет, тоест след реализацията на гарантираните доставки. При тях винаги има риск потребителите да не получат своята заявка, но пък и се заплащат само реално транспортирани количества природен газ.

Препоръката на GTSOU към клиентите си е да закупят дългосрочни услуги, което ще им гарантира доставките, а и по-добри цени.

Източници на S&P Global посочват, че "Газпром Експорт" доставя газ за Полша основно през Беларус. През 2021 година обаче има запазен капацитет и през Украйна. На този етап от руската компания не коментират информацията.

От началото на 2020 година България получава природен газ от Русия през "Турски поток" и не използва традиционното преди това трасе през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Педерливото ефрейторче и тук тръгна в атака със свалени *** и гъ3а напред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 3 години
Нема страшно бе ..ще зареждат направо демократична газ от Хамерика .....хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
интерконекторни връзки ... диверсификация ... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Аман от малоyмници. Връзката между Украйна и Полша няма достатъчен капацитет. Някой от вас поглеждал ли е картата, за да види че Украйна има газови връзки с Полша, Унгария, Словакия и Беларус? От четери - една. И защо не се натоварва газопровода Ямал през Беларус и Полша. Някой наясно ли е че европейците нагнетиха евтина(50-80 евро за 1000) руска газ в украинските хранилища? Не, ама то не ви и трябва. Някой разбира ли че в момента същите тези европейски фирми кешират разликата? Не, ама то не ви и трябва щото сте мaлoyмни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Сега е моментът да залеем ЕС с азербайджанска, хамериканска и каквато и да е газ през Хъба! На супер далавера!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Операторът на украинската газопреносна мрежа спря търговете за разпределение на капацитета и ограничи доставките по "къси разстояния"+И що? Заграница нам поможет? Или небрежит?Це зрада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
де изчезнаха троловете бе ... стана студено и нема зелев червей , нема стовена , нема га и селтика от шумен ...лапников е ясен , той е на топло у белата стая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още