IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксините и надеждите за фискални стимули в САЩ подкрепиха европейските борси

Секторът на туризма и на развлеченията прибави 1,9% към стойността си в четвъртък

20:21 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък с ръст, след като надеждите за значителни фискални стимули от новата президентска администрация в САЩ и положителните новини за ваксините срещу COVID-19 подкрепиха нагласите, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с ръст от 0,7%, а туризмът и развлекателният сектор постигнаха ръст от 1,9%, докато секторът на комуналните услуги отбеляза спад от 0,4%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,84% до 6801,96 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,33% и завърши деня на равнище от 5681,14 пункта. Германският DAX прибави 0,35% към стойността си до ниво от 13 988,70 пункта.

Европейските пазари започнаха борсовия ден предпазливо, тъй като инвеститорите наблюдаваха продължаващата битка с ръста на случаите на коронавирус. Разпространението на ваксините на Стария континент обаче засилва надеждите, че пандемията е към края си.

Още добри новини на фронта на ваксините се появиха в сряда, след като първоначални данни от клиничните изпитания, публикувани в New England Journal of Medicine, показаха, че ваксината срещу COVID на Johnson & Johnson е безопасна и изглежда генерира имунна реакция както при млади, така и при възрастни доброволци.

Политическите сътресения в САЩ остават във фокуса на вниманието, след като членове на Камарата на представителите гласуваха за импийчмънт на президента Доналд Тръмп за втори път, което го превръща в първия американски президент в историята с два импийчмънта. Двупартийното мнозинство го обвини в насърчаване на метежа в Капитолия миналата седмица.

В макроикономически план в Европа икономиката на Германия се е свила с 5% през 2020 г., показаха публикувани в четвъртък първоначални данни, като леко надмина очакванията за спад с 5,1% на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

На корпоративния фронт книжата на холандската компания за полупроводници ASM International поскъпнаха със 7,6%, след като Barclays повиши целевата си цена.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на Carrefour се понижи с 2,5%, след като френският министър на труда изрази противопоставянето си на предложеното придобиване на гиганта в търговията на дребно от канадската компания Alimentation Couche-Tard.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още