IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания премина границата от 15 млн. ваксинирани срещу коронавируса

Едва 538 хил. обаче са завършили пълния курс на ваксинирането с две дози, отчитат здравните власти на Острова

13:36 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Великобритания премина психологическата граница от 15 млн. ваксинирани с поне една доза срещу коронавирус, коментира премиерът на страната Борис Джонсън, цитиран от европейското издание Politico. Ваксини са поставени на едни от най-уязвимите групи хора в страната, отчита още той.

По данни на местните здравни власти към 15 февруари 2021 година ваксинираните са 15,06 млн. души, от тях с втора доза обаче са едва 538 хил. души. Производителите на одобрените до този момент ваксини срещу коронавируса препоръчват поставянето на две дози за изграждане на пълния имунитет срещу заболяването.

Данните на портала, съобщаващ ситуацията с коронакризата във Великобритания, показват още, че през последните 7 дни новите случаи на заболяването са почти 92,4 хил. души, което е намаление от 28 на сто. Заболеваемостта на 100 хил. души е 158,7. В последната седмица на Острова са направени малко над 4,4 млн. теста, което е намаление от 2,5%.

От началото на пандемията във Великобритания са направени 77,9 млн. теста.

Великобритания си постави за цел да ваксинира гражданите от уязвими групи до 15 февруари 2021 година, припомня още Politico. Реално става въпрос за 15 млн. души и от правителството отчитат, че са изпълнили своята задача, макар да не е ясно разпределението по отделните региони.

В страната започнаха първата фаза на ваксиниране с четири уязвими групи - работещи в здравната система, пациенти и служители в домове за възрастни хора, хората над 70 години и хората с тежки заболявания. Сега следва следващата стъпка в кампанията - за хората на възраст между 65 и 69 години.

Във Великобритания отчитат, че ваксинирането срещу коронавируса е най-бързото и масово в цяла Европа, както и в историята на британската здравна система. Призивите са тази бързина да се запази, за да се спре разпространението на вируса, както и възникването на нови мутации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още