Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

По-зелена ли е природата след зелените субсидии за фермерите?*

Според експерти имаме сложна система за плащане без сигурен ефект за околната среда

 По-зелена ли е природата след зелените субсидии за фермерите?*

Снимка: Pixabay

2018 г. вече e история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

12 млрд. евро годишно или 8 на сто от бюджета на Европейския съюз се дават за зелени политики в земеделието или така наречените зелени плащания, изчисли Европейската сметна палата (ЕСП). Логичен е въпросът дали зелените плащания допринесоха за опазването на околната среда?

За зелени плащания отиват 30% от всички директни плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП). Самите директни плащания фермерите получават според площта на обработваната земя.

Стопаните получиха първите си плащания за екологизиране през финансовата 2016 г. за искания, подадени през 2015 г. или средно около 80 евро на хектар годишно, с някои разлики между държавите членки, припомня ЕСП.

В критичен доклад европейските одитори отбелязаха още преди година, че с последната реформа от 2013 г., която въведе зелените плащания, не бяха заложени измерими цели, които да докажат ефект върху почви, климат и биоразнообразие.

Според одиторите резултатът е сложна схема за подпомагане на доходите, която още не е екологично ефективна. Те изчисляват, че екологизирането е променило практиките едва върху 5% от цялата обработваема земя в ЕС.

Имаме ли подобрена околна среда и по-екологично земеделие?

Според управителя на ИнтелиАгро Николай Вълканов сегашната политика има „по-скоро символичен ефект“.

Той припомня основните направления на екологизирането:

„Диверсификация на културите (но не ротация), което практически всички стопанства над 500 дка вече правеха, т.е. реален ефект липсваше;

Екологично насочени площи – тук са включени най-разнообразни мерки, сред които оставяне земя под угар, засяване на протеинови култури и на междинни смески за зелено торене.

Докато последните две имат теоретично безспорен екоефект (би следвало да намалят нуждата от минерален азот, но остава въпросът дали фермерите продължават да торят „по норма“ следващите култури), то оставянето под угар има точно обратен ефект – води до ерозия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Извинявам се, че не прочетох статията намирайки я за отекчително напоителна.

Онова което ме е впечатлявало в този ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ НА ФИНАНСИРАНЕ са неговите НЕПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ , родили плащания подобни на това - "РАЗКАЗВАНЕ НА ПРИКАЗКИ ЗА СТАРАТА КОСТЕНУРКА" за които бенефициентите са получили "скромната" сума от 250 хиляди лева!!!

ИЗЛИВАТ СЕ ЕДНИ ПАРИ В ПЯСЪКА С НАДЕЖДАТА , ЧЕ ЩЕ ЗАВЪРТЯТ ИКОНОМИКА И ЩЕ СЪЗДАДАТ БВП , но уви.

Получава се така, че освен един УЗАКОНЕН ГРАБЕЖ на средства на европейските данъкоплатци се случват и някои нелициприятни неща в банковата система водещи до УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДЕПОЗИТИТЕ на бенефициентите участващи по тези програми.

Така стигаме до парадокса при липсващ икономически растеж ДЕПОЗИТИТЕ ДА ГОНЯТ СУМИ ОТ ПОРЯДЪКА НА 80 МЛРД. ЛВ от които на частни лица стигат 50 млрд. лв.

Предполагам се сещате , че влоговете на БЕНИФИЦИЕНТИТЕ по тези програми попадат в ПАСИВИТЕ НА БАНКИТЕ, които трябва да компенсират безумието с кредити които няма на кого да предоставят.

Така се стига до следващото безумие наречено - ОСОБЕН ЗАЛОГ с който по схемата на финансовата пирамида се товарят бюджетите на ОБЩИНИ и ДЪРЖАВА с някакви обществени и държавни поръчки по ремонти на улици , чешмички , и всичко което ви роди главата за да може да се впишат в БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА тези получени от общини и държава заеми!!

Въпроса е ДОКОГА ЩЕ ИЗДЪРЖИ ДАНЪКОПЛАТЕЦА на тази безумна система да плаща едни изсипани на вятъра пари ?!!!

Остава открит и въпроса с т. н. ОМРАЗЕН ДЪЛГ с който рано или късно ще бъде поставен с цялата сила на закона и съдебната практика постановила трайни решения които са против тези които от името на данъкоплатеца са сключвали от негово име договори с банки и са го обременявали с банкови задължения.

ВЪПРОС НА БЛИЗКО ВРЕМЕ Е ТОЗИ ПРОБЛЕМ ДА ГРЪМНЕ КАТО БУРЕ С БАРУТ.

НЕ БИХ ЖЕЛАЛ ТОГАВА ДА СЪМ НА МЕСТОТО НА ПОЛИТИЦИ И БАНКЕРИ!!

Още от Европроекти
Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта за 33,4 млн. лв.