Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Експериментално в Русе нов апарат ще улавя интензивни миризми

Устройството е предоставено на МОСВ по европроект

Експериментално в Русе нов апарат ще улавя интензивни миризми

Снимка: МОСВ

Експериментално в град Русе ще се вземат проби със специализиран апарат за улавяне на интензивно миришещи вещества. Това обяви на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов при представяне на устройството, разположено на територията на Автоматичната измервателна станция „Възраждане“ на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в града. 

Още по темата

„Като продължение на мерките, които се предприемат  за чистотата на атмосферния въздух, устройството ще доведе до обективизиране на проблема, свързан със замърсяването на въздуха“, заяви министър Димов, цитиран от пресцентъра на екоминистерството.

При подадени сигнали апаратът може да бъде активиран дистанционно чрез  SMS. След задействането му той взема проби в рамките на 5 минути в два отделни контейнера. Едната проба ще бъде изпращана в лаборатория в Италия, където ще бъде подложена на органолептичен анализ. Паралелно с нея друга акредитирана лаборатория в чужбина или в страната ще прави химичен анализ.

Министър Димов каза още, че вземането на проби ще продължи 6 месеца.

Русе е избран за тестовете на апаратурата заради сериозните оплаквания на гражданите за наличие на интензивни миризми.

„Ако това даде резултат, апаратът може да бъде предоставен на местните власти  в други части на страната. Ще бъдат предвидени и промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които да дадат права на местните власти и възможности, включително за санкции на базата на резултати от подобен вид апаратура“, каза още министър Димов.

Устройството OdorPrep е предоставено на Министерството на околната среда и водите от италианската фирма Lab Service Analytica Srl (LSA) по европейски проект. Съоръжението се използва за обективно определяне на концентрацията на интензивно миришещи вещества. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Има ли право прокуратурата да провери всички къщи за гости?